Τίποτε δεν είναι περισσότερο αποκαλυπτικό για την κουλτούρα ενός λαού από την άμεση επαφή μαζί του. Γνωρίζοντας τους Σουηδούς, για παράδειγμα, αντιλαμβάνεσαι τη στενή σχέση που έχουν με τη φύση και την ιδιαίτερη άποψή τους για το design, ωστόσο στο δικό μου μυαλό το κυρίαρχο στοιχείο τους είναι η έφεση στην καινοτομία.
Το Spotify, το Skype, το βραβευμένο βιντεοπαιχνίδι Minecraft και το plug-in υβριδικό σύστημα της Volvo είναι μερικές μόνο ηχηρές αποδείξεις. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην αυτοκινητοβιομηχανία. «Η τεχνολογία Twin Engine είναι ιδιαίτερη επειδή σου προσφέρει τρία αυτοκίνητα σε ένα. Μπορείς να οδηγείς το XC90 T8 σαν απλό αυτοκίνητο με την απόδοση των 320 ίππων που εξασφαλίζει ο συνδυασμός μηχανικού υπερσυμπιεστή και turbo, σαν αμιγώς ηλεκτρικό με αθόρυβη λειτουργία, μηδενικές εκπομπές ρύπων και αυτονομία που υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα ή σαν υβριδικό με εκπομπές CΟ2 μόλις 49 γραμμ./χλμ. και κατανάλωση καυσίμου 2,1 λίτρα/100 χλμ.» επισημαίνει ο Περ-Αρνε Ράινχολντσον, μηχανικός συστημάτων κίνησης στη Volvo.
Η εμπειρία στον δρόμο είναι μοναδική. Επιλέγοντας ένα από τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης –Hybrid, Power, AWD, Off-Road, Save –κατανοείς πως «το μεταβατικό στάδιο» προς τα αμιγώς ηλεκτρικά Volvo του άμεσου μέλλοντος είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο και ικανό αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται με επιτυχία σε διαφορετικά ζητούμενα. Προβάλλει δε την άποψη του οδηγού του για την προστασία του περιβάλλοντος, την αισθητική, την ασφάλεια και τις επιδόσεις χωρίς εκπτώσεις ή παραχωρήσεις. Ισως για αυτό θεωρείται σήμερα από τους ειδικούς το τελειότερο δείγμα του είδους του.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ