«Είναι αυθεντική τραγουδίστρια της τζαζ. Παίρνει μια μουσική φράση και την αλλάζει ανάλογα με τη στιγμή, την κάνει κάθε φορά διαφορετική, και έτσι κρατά το τραγούδι ζωντανό, το κάνει πιο οικείο, γεγονός που του δίνει διαχρονικότητα». Τα υπερθετικά σχόλια του Τόνι Μπένετ για τη Lady Gaga, την εποχή της δισκογραφικής συνεργασίας τους «Cheek to Cheek», ήταν μια πρώτης τάξης απάντηση προς εκείνους που αρνούνταν να δουν (ή μάλλον να ακούσουν) το προφανές: πως η 28χρονη τότε Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα ήταν κάτι περισσότερο από μια, άλλη μία, εκκεντρική στάρλετ που τα ψιλολέει και ψιλοχορεύει. Για κάποιον λόγο (ο οποίος μπορεί και να λέγεται… Μαντόνα, καθώς η συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη καλά κρατεί), όσοι Τόνι Μπένετ και αν βγήκαν για να την επαινέσουν και να την υπερασπιστούν, όσα εκατομμύρια δίσκους και αν πούλησε και όσα βραβεία και αν πήρε, πάντα αντιμετωπιζόταν και αντιμετωπίζεται από μεγάλη μερίδα του κοινού με (κάτι σαν) επιφύλαξη.
Ακόμα και σήμερα, που έπειτα από δεκάδες live εμφανίσεις έχει αποδείξει πως διαθέτει φωνή με εύρος και δυνατότητες, πολλοί είναι εκείνοι που εκπλήσσονται όποτε διαπιστώνουν (ξανά) πως… μπορεί να τραγουδάει! Και που την περιμένουν στη γωνία, θεωρώντας πως αυτή τη φορά, αφού έχει εξαντλήσει κάθε επικοινωνιακό τρικ, η καριέρα της τελειώνει. Το ίδιο πιθανώς θα σκέφτονται και τώρα που σοβαροί λόγοι υγείας όχι απλώς την ανάγκασαν να ακυρώσει προγραμματισμένη συναυλία στη Βραζιλία αλλά και την οδήγησαν στο νοσοκομείο: «Δεν έχω έναν απλό πόνο στον γοφό μου ή κούραση, λόγω της περιοδείας. Υποφέρω από ισχυρούς πόνους. Είμαι σε καλά χέρια, με τους καλύτερους γιατρούς» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, ανεβάζοντας τη φωτογραφία του χεριού της με ορό.
Δεν το έκρυβε. Η Lady Gaga έχει ανακοινώσει πως πάσχει από ινομυαλγία, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο (σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά έντονο) πόνο σε όλο το σώμα. Τα προβλήματα είχαν αρχίσει πολλά χρόνια πριν, με τον διεθνή Τύπο να κάνει αναφορές στη «μυστηριώδη ασθένειά της». Τον Ιούνιο του 2010 η σταρ αποκάλυψε πως διαγνώστηκε «οριακά θετική αλλά ασυμπτωματική για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο» –πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος. Το 2013 έγραφε στο Facebook, ύστερα από την ακύρωση σειράς συναυλιών: «Είμαι πολύ λυπημένη.
Σχεδόν δεν ξέρω τι να πω. Είχα τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ενός σόου, υπέφερα, και όσο περνούσε ο καιρός χειροτέρευα. Προσευχόμουν να γιατρευτώ. Το έκρυβα από τους συνεργάτες μου, δεν ήθελα να απογοητεύσω τους θαυμαστές μου. Ομως δεν μπορώ ούτε να περπατήσω. Ελπίζω ότι θα με συγχωρήσετε, αν και εμένα μου φαίνεται αδύνατο να με συγχωρήσω. Είμαι απογοητευμένη και λυπημένη. Το μισώ αυτό που μου συμβαίνει και θέλω να γίνω καλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σας αγαπώ, και σας ζητώ συγγνώμη».
Πρόσφατα, από το Τορόντο όπου βρέθηκε για δύο συναυλίες και για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Gaga: Five Foot Two» (στο Netflix) με θέμα τη ζωή της, μίλησε δακρυσμένη για την εύθραυστη υγεία της, αποκαλύπτοντας πως αποφάσισε να αποσυρθεί για ένα διάστημα προκειμένου να θεραπευθεί. Ενα απαραίτητο διάλειμμα ή το τέλος που κάποιοι περιμένουν ήδη από το 2013, οπότε κυκλοφόρησε το όχι επιτυχημένο εμπορικά «Artpop»;
Η ίδια επιμένει πως θα συνεχίσει να ασχολείται με το τραγούδι για πάντα. Απομένει να δούμε αν αυτό το «για πάντα» μπορεί να είναι τόσο επιτυχημένο όσο η (κυρίως) προ «Artpop» εποχή των «The Fame» (2008), «The Fame Monster» (2009) και «Born This Way» (2011). Αν και, εδώ που τα λέμε, μια γυναίκα που στα 31 της έχει κατακτήσει 6 Grammy, 13 MTV Video Music Awards, 10 MTV Europe Music Awards, 3 Brit Awards, 12 Παγκόσμια Ρεκόρ Guinness, μία Xρυσή Σφαίρα (για τον ρόλο της στο «American Horror Story –Hotel»), μία υποψηφιότητα για Οσκαρ (για την μπαλάντα «Til It Ηappens Τo Υou») και έχει έρθει πρώτη στη λίστα των πιο ισχυρών celebrities του κόσμου («Forbes» 2011) –για να αναφερθούμε σε μερικές μόνο από τις διακρίσεις και τα επιτεύγματά της –δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτε άλλο. Eίναι πρωταθλήτρια.
Και ως πρωταθλήτρια συμβουλεύει: «Μερικές επιλέγουν να ακολουθήσουν κάποιον άνδρα, άλλες έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Αν αναρωτιέστε τι από τα δύο να κάνετε, να θυμάστε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να σηκωθεί ένα πρωί… η καριέρα σας, και να σας πει πως δεν σας αγαπάει πια». Αυτά από την επαγγελματία. Γιατί (στο ντοκιμαντέρ «Gaga: Five Foot Two») μιλάει (και) η γυναίκα, που μετρά συναισθηματικές απώλειες: «Η προσωπική μου ζωή καταστράφηκε. Πούλησα 10 εκατ. δίσκους κι έχασα τον Ματ. Πούλησα 30 εκατομμύρια κι έχασα τον Λουκ. Εκανα μια ταινία κι έχασα τον Τέιλορ. Είναι σαν να γίνεται μια ανταλλαγή». Μια ανταλλαγή στην οποία η ίδια επιλέγει την καριέρα. «Υπόσχομαι πως θα επιστρέψω για να τραγουδήσω ξανά για εσάς» έγραψε και τώρα από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Ποιο τέλος; Η Lady Gaga ετοιμάζεται πάντα για μια νέα αρχή.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ