Η λειτουργικότητα αποτελεί το πρώτο στοιχείο που οφείλει να χαρακτηρίζει έναν χώρο ο οποίος τελικά θα αναδειχθεί πραγματικά όταν κερδίσει και το στοίχημα της αισθητικής. Η αρχιτεκτονική μελέτη πολλές φορές δεν περιορίζεται εκεί αλλά αναζητεί και τρόπους για να προκαλέσει τη δημιουργία μιας πολύ συγκεκριμένης ατμόσφαιρας.
Ο αρχιτέκτων Γιώργος Μπάτζιος υιοθέτησε αυτήν την πολυδιάστατη προσέγγιση για να σχεδιάσει το κατάστημα «Το Τσάι» στο Κολωνάκι, που αναπτύχθηκε χωροταξικά παράλληλα με τη φιλοσοφία και την παράδοση του τσαγιού. Πρωταρχικός στόχος ήταν το νέο αυτό έργο να συνδυάσει το τεϊοποτείο και το τεϊοπωλείο, τα οποία λειτουργούσαν ήδη ξεχωριστά, και να συστεγάσει σαφείς αναφορές στην ιαπωνική κουλτούρα που θέλει το τσάι να ταυτίζεται με έναν ήρεμο τρόπο ζωής, με μια μυστηριακή ιεροτελεστία.
Η καθεμία από τις δύο λειτουργίες του καινούργιου καταστήματος, επιφανείας 120 τ.μ., καταλαμβάνει ένα από τα παράλληλα άκρα, επιτρέποντας την ανάπτυξη ενός ενδιάμεσου ευέλικτου χώρου αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, το ξύλο επιλέχθηκε ως το βασικό υλικό επένδυσης και κατασκευής, προσδίδοντας απλότητα και καθαρότητα στο αποτέλεσμα. Μια ενιαία ξύλινη οντότητα που αποκτά διαφορετικές χρήσεις και μορφές –ακολουθώντας τη λογική της Op Art.
Οι ιδιοκτήτες οραματίζονταν ένα «ήρεμο νησί» στην καρδιά του αστικού κέντρου –και προφανώς το κατάφεραν.