Oλυμπία της Ελλάδας. Με αυτό το όνομα συστήνεται στο Instagram και στους πάνω από 100.000 followers της η 21χρονη κόρη του πρίγκιπα Παύλου, πρώην διαδόχου της Ελλάδας, και της Μαρί-Σαντάλ. Η ίδια φαίνεται να μη χρησιμοποιεί και τόσο το πρώτο της όνομα, το Μαρία. Προφανώς δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια, καθώς όλες οι πόρτες μοιάζουν να είναι ανοιχτές για αυτήν, από εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα του Ιουλίου του 1996, που ήρθε στη ζωή στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell της Νέας Υόρκης. Τυχερή από κούνια, το κορίτσι «με τα πιο συναρπαστικά γονίδια στον κόσμο», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Τatler» το 2014, ζει τη ζωή που αρμόζει σε κάθε νεαρά socialite που σέβεται τον εαυτό της. Μια ζωή ανέμελης καθημερινότητας, δηλαδή, που μπορεί να περιλαμβάνει τροπικό μαύρισμα στις Μπαχάμες παρέα με τον γιο της Ελ Μακ Φέρσον, οικογενειακές διακοπές στο Πόρτο Χέλι δίπλα στον παππού της, τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τέως βασιλιά των Ελλήνων, πάρτι στη Μύκονο, ταξίδια με τη μητέρα της σε όλον τον κόσμο, αλλά και σπουδές στη φωτογραφία στο Parsons School of Art and Design στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι μέσες άκρες η φαντασμαγορική ζωή της Μαρίας-Ολυμπίας, η οποία μπορεί να φωτογραφίζεται στην πρώτη σειρά του ντεφιλέ του οίκου Valentino δίπλα στη Εμα Γουάτσον, αλλά και στο after party των Οσκαρ δίπλα στη Σοφία Βεργκάρα. Οσο για τη σχέση της με τη χώρα του παππού της; «Λατρεύω την Ελλάδα» έχει δηλώσει, μολονότι δεν ομιλεί την ελληνική.
Η Μαρία-Ολυμπία φαίνεται πλέον να αποτελεί αγαπημένο θέμα περιοδικών όπως το «Vanity Fair» και το «Teen Vogue», με το όνομά της να φιγουράρει αρκετά συχνά και σε ταμπλόιντ όπως η «Daily Mail». Fashion icon για τις απανταχού millennials, η ντελικάτη Μαρία-Ολυμπία –«Θέλω πάντα να ντύνομαι σαν να είναι να πετύχω στον δρόμο κάποιον σπουδαίο» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά –μπορεί να συνδυάσει το τζιν της με ένα vintage Chanel κομμάτι της μητέρας της. Αλλωστε το πρωτόκολλο μάλλον δεν είναι κάτι που την αγγίζει και τόσο. Εχει πρωταγωνιστήσει στη διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «The Walk» του οίκου Μichael Kors, ενώ πρόσφατα διάνθισε μαζί με τη λαίδη Aμέλια Γουίνδσορ, εγγονή του δούκα του Κεντ, και επίδειξη των Dolce & Gabbana στο Μιλάνο, καθώς αποτελεί πλέον ένα από τα νέα πρόσωπα του γνωστού ιταλικού οίκου. Την ίδια στιγμή δεν διστάζει να ανεβάζει φωτογραφία της στο Instagram ενώ απολαμβάνει μια δελεαστική μακαρονάδα. Είπαμε, συναρπαστικά γονίδια…
Οσοι τη γνωρίζουν από κοντά μιλούν για ένα ιδιαίτερα γλυκό κορίτσι, δεμένο με την οικογένειά της και τα τέσσερα αδέλφια της, τον 19χρονο σήμερα Κωνσταντίνο-Αλέξιο, τον 18χρονο Αχιλλέα-Ανδρέα, τον 13χρονο Οδυσσέα-Κίμωνα και τον 9χρονο Αριστείδη-Σταύρο. Η ηρεμία που αποπνέει ίσως οφείλεται στον ευτυχισμένο γάμο των γονιών της. Η γνωριμία του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ έγινε το 1992 στη Νέα Ορλεάνη στα γενέθλια του Φίλιππου Νιάρχου. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για ένα ραντεβού στα τυφλά που έστησε ο ελληνοαμερικανός χρηματιστής Αλέξανδρος Παπαμάρκου. Ο ίδιος θεώρησε ότι η μεσαία κόρη του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλερ, συνιδρυτή των Duty Free Shops, θα ήταν ιδανικό ταίρι για τον νεαρό πρίγκιπα Παύλο. «Ο Αλέκος όχι μόνο φρόντισε να είναι σίγουρος ότι θα εμφανιστούμε και οι δύο στο ίδιο μέρος, αλλά επίσης μας έβαλε να καθίσουμε πλάι πλάι στο δείπνο» θυμάται ο Παύλος. «Και έγινε το κλικ» έχει δηλώσει η Μαρί-Σαντάλ. «Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας. Κατάλαβα ότι ήταν ο άνδρας που θα παντρευόμουν».
Ο Παύλος τελικά της έκανε πρόταση γάμου τα Χριστούγεννα του 1994 επάνω σε ένα ski lift στο ξακουστό ελβετικό θέρετρο Γκστάαντ. Εξι μήνες αργότερα, την 1η Ιουλίου 1995, παντρεύτηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, αφού εκείνη είχε ασπαστεί το ορθόδοξο δόγμα. Η τελετή τότε αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γαλαζοαίματων στο Λονδίνο μετά τον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου το 1947. Το νεαρό ζευγάρι αγόρασε ένα διαμέρισμα στο Upper East Side του Μανχάταν και ένα εξοχικό στο Κονέκτικατ. Η Μαρία-Ολυμπία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996 στη Νέα Υόρκη. Λίγες ημέρες πριν από τη γέννησή της ο Παύλος θυμάται ότι ονειρεύτηκε τη γιαγιά του, τη βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία είχε αποβιώσει το 1981. «Ηταν πολύ, πολύ ζωντανό. Περιβαλλόταν από φως και μου είπε: «Θα αποκτήσετε υπέροχα παιδιά και θα είστε πολύ ευτυχισμένοι μαζί. Νομίζω ότι ήθελε να δώσει την έγκριση και την ευλογία της» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Vanity Fair» το 2008.
Η βάπτιση της πρωτότοκης κόρης του ζεύγους, Μαρίας-Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1996 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Ανάδοχοι ήταν η Αλεξία, πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας, ο Michel de Grèce, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Πία Γκετί, αδελφή της Μαρί-Σαντάλ, η οποία είχε παντρευτεί τον Κρίστοφερ Ρόναλντ Γκετί, εγγονό του κροίσου Ζαν Πολ Γκετί. Το ζευγάρι Παύλου και Μαρί-Σαντάλ το 2002 μετακόμισε στο Λονδίνο ώστε τα τέκνα τους να λάβουν ευρωπαϊκή παιδεία.
Η Μαρία-Ολυμπία μεγάλωσε πλάι σε δύο δυναμικούς γονείς, με τη μητέρα της να ξεκινά εν έτει 2000 τη δική της επιτυχημένη σειρά παιδικών ρούχων. «Η μητέρα μου είναι τελειομανής» έχει δηλώσει η Μαρία-Ολυμπία στο περιοδικό «Τatler» το 2014. «Και κάνει τόσο πολλά –είναι εκπληκτικό που τα προλαβαίνει όλα και φροντίζει παράλληλα και τους πέντε μας. Και μαγειρεύει επίσης –φτιάχνει υπέροχες πίτες». Η νεαρή εστέτ μεγάλωσε σε μια επιβλητική οικία του 18ου αιώνα στην αριστοκρατική οδό Cheyne Walk του Τσέλσι μαζί με τα τέσσερα αδέλφια της, ενώ τα Σαββατοκύριακα η οικογένεια επισκεπτόταν την εξοχική της οικία στο Γκλόστερσαϊρ, όπου ο Παύλος αναλάμβανε τα θερινά μπάρμπεκιου.
Ιδιαίτερα ανοιχτή στις συνεντεύξεις της, ενδεικτικά έχει δηλώσει: «Καθότι δυσλεξική, είμαι περισσότερο δημιουργική και οπτικός τύπος, παρά ακαδημαϊκή» και έτσι τα τελευταία χρόνια του σχολείου είχε ήδη ξεκινήσει να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής, Ιστορίας της τέχνης, γραφιστικής και φωτογραφίας. Το πάθος της για τα ρούχα είναι κάτι που δεν κρύβεται, όπως μαρτυρά και ο λογαριασμός της στο Instagram, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στα 17 της έκανε την πρακτική της στον οίκο Dior. Λάτρις των παγωτών –μολονότι η σιλουέτα της άλλα δείχνει -, συνέλεγε γυάλινες διακοσμητικές μπάλες με χιόνι, ενώ πριν από τρία χρόνια δήλωνε πως η αγαπημένη της ταινία είναι «Το κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς». Ευτυχώς, έσπευδε να δηλώσει με μια δόση αυτοσαρκασμού ότι όλοι γελούσαν με αυτή τη «σινεφίλ» αδυναμία της.
Η όμορφη Μαρία-Ολυμπία είναι λογικό να αποτελεί μια περιζήτητη νύφη του διεθνούς τζετ σετ. Πέρυσι, σύμφωνα με το αυστραλιανό περιοδικό «New Idea», εκείνη και ο πρίγκιπας Χάρι είχαν έρθει ιδιαίτερα κοντά μέσω της εξαδέλφης του, πριγκίπισσας Βεατρίκης, η οποία είναι στενή της φίλη. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χάρι ήταν ξετρελαμένος μαζί της. Λίγες ημέρες αργότερα, ανώνυμη, μα αξιόπιστη πηγή, όπως παρουσιάστηκε από την «Daily Mail», διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Ετσι κι αλλιώς, η Μαρία-Ολυμπία είναι μόλις 21 ετών. Προς το παρόν μπορεί να απολαύσει την εργένικη ζωή στη Νέα Υόρκη όπου σπουδάζει. Φαίνεται ότι και η υπόλοιπη οικογένειά της σύντομα θα εγκατασταθεί στο Μεγάλο Μήλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νew York Post», ο Παύλος, παρευρισκόμενος σε εκδήλωση Ελληνοαμερικανών που διοργάνωσαν Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Mανχάταν. Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις της Μαρίας-Ολυμπίας το περασμένο καλοκαίρι στο βρετανικό περιοδικό «Hello!» όπου πρώτη είχε κάνει λόγο για την εν λόγω μετακόμιση. Η αλήθεια είναι ότι στη νεαρά έλειπε πολύ η οικογένειά της και μόνη παρηγοριά ήταν οι κλήσεις FaceTime μαζί τους. Κορίτσι της μαμάς της, θα μπορεί όπως φαίνεται ξανά να ανταλλάσσει μυστικά ομορφιάς μαζί της. «Πάντα μου λέει τι να κάνω με τα μαλλιά και εγώ συνεχώς της «κλέβω» τα λιπγκλός. Eκείνη πάντα δανείζεται τη μάσκαρά μου. Ολο παίρνουμε η μία τα πράγματα της άλλης» εξομολογείται. Οπως συμβαίνει με κάθε μαμά και κόρη.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 15 Απριλίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ