Λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει το 2016, το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Forbes» δημοσίευσε την εξής παραίνεση: «Μην τις λέτε πια startup!». Η παράκληση αυτή απευθυνόταν κυρίως στο κοινό, το οποίο, έχοντας ακούσει και ξανακούσει ιστορίες από την εποχή που οι ιδρυτές της Google, Ερικ Σμιντ και Σεργκέι Μπριν, δημιούργησαν τον πρώτο αλγόριθμο αναζήτησης μέσα στο γκαράζ τους, τείνει να υποτιμά τη νέα παγκόσμια ελίτ. Το περιοδικό, στο ίδιο άρθρο του, συνέκρινε τη λίστα με τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία στη Γουόλ Στριτ το 2006 με εκείνες μίας δεκαετίας μετά, το 2016. Από αυτές σήμερα μόνο η Exxon και η General Electric βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Συνολικά πέντε είναι οι επιχειρήσεις που δεν είναι κολοσσοί της τεχνολογίας στην πρώτη δεκάδα του 2016: οι άλλες μισές είναι η Apple, η Google, η Microsoft, η Amazon και το Facebook. Πρόκειται για επιχειρήσεις (πλην της Microsoft) που δέκα χρόνια πριν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα εξελίσσονταν στα ισχυρότερα brands στον κόσμο. Κάποιες δε, όπως η Google και το Facebook, άρχισαν ως μικρές startup.
Aκόμη, όμως, και οι νέες επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι startup.

Οι υποδομές και –κυρίως! –οι ευκαιρίες για χρηματοδότηση σε αυτή την άλλοτε άνυδρη κοιλάδα της Βόρειας Καλιφόρνιας είναι πάρα πολλές και κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μιλάμε για ερασιτεχνισμό, ακόμη κι αν η νέα ελίτ ντύνεται casual.

Και τα κέρδη; Υπάρχουν κέρδη; Μαζί με τη νέα αυτή αφρόκρεμα έρχεται και μια άλλη πιο «χαλαρή» κουλτούρα περί κέρδους. Για παράδειγμα, κατά τη δεκαετία 1995-2015 η Amazon, μια επιχείρηση που κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είχε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα το ίδιο διάστημα, παρουσίασε συνολικά κέρδη ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον αντίποδα, ο κολοσσός πολυκαταστημάτων Walmart παρουσίασε περίπου πενταπλάσια κέρδη: 14,69 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βρισκόμαστε άραγε μπροστά σε μια νέα, πιο ευαίσθητη παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ της αριστείας (κυρίως στα μαθηματικά και στη στατιστική); Θα μάθουμε το νέο έτος. Προς το παρόν, ας ελπίσουμε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ προ μερικών εβδομάδων να του έβαλε κάποιες ιδέες.
Η.Ν.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ