Επική, ακριβή, φιλόδοξη, βασισμένη σε σειρά βιβλίων, γυρισμένη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (στην Ουγγαρία και στην Κροατία, μεταξύ άλλων), γεμάτη σκηνές που διαδραματίζονται σε κάστρα και με πολλούς ηθοποιούς με φανταχτερά κοστούμια, η νέα τηλεοπτική παραγωγή με τίτλο «Emerald City» εύλογα θεωρείται από πολλούς ο επίδοξος διάδοχος της μεγάλης επιτυχίας «Game of Thrones». Οι παραγωγοί της ωστόσο, o Σον Κάσιντι και ο Ντέιβιντ Σούλνερ, καθισμένοι αναπαυτικά σε δύο γκρι πολυθρόνες στα στούντιο του NBC στο Λος Αντζελες –όπου και ταξιδέψαμε για να γνωρίσουμε από κοντά το νέο τηλεοπτικό σύμπαν που δημιούργησαν -, εκφράζουν την πεποίθησή τους πως οι ομοιότητες μεταξύ των δύο σειρών είναι καθαρά επιφανειακές. Η δική τους, εκσυγχρονισμένη, σκοτεινή, ενήλικη εκδοχή της ιστορίας που ξεκίνησε το 1900 με τον «Μάγο του Οζ» και συνεχίστηκε στα 13 ακόμη βιβλία που έγραψε ο Λ. Φρανκ Μπάουμ αρχίζει αν μη τι άλλο στο σήμερα. Στο «Emerald City» η Ντόροθι είναι 20 ετών και μεταφέρεται (παρέα με τον K9 αστυνομικό σκύλο της) από έναν ανεμοστρόβιλο σε έναν μυθικό τόπο όπου καραδοκούν πανίσχυροι δυνάστες, φονικοί πολεμιστές και οργισμένες μάγισσες. Στην ιστορία αυτή μια νέα γυναίκα προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι και πόση δύναμη κρύβει μέσα της, καθώς παλεύει για να ενώσει ξανά έναν κόσμο που έχει γίνει κομμάτια.
Γεννημένη στο Πουέρτο Ρίκο και μεγαλωμένη στην Πόλη του Μεξικού, η Αντρια Αρχόνα είναι αυτή που επελέγη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυαναμενόμενη υπερπαραγωγή. Η πανέμορφη ηθοποιός μεγάλωσε σε μποέμ περιβάλλον, αφού λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πασίγνωστου στη Λατινική Αμερική τραγουδιστή/τραγουδοποιού πατέρα της, Ρικάρντο Αρχόνα, ταξίδεψε από μικρή σε όλον τον κόσμο. Στα 12 της μετακόμισε μόνιμα στο Μαϊάμι και μόλις τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της στη Νέα Υόρκη φοιτώντας στο Lee Strasberg Theatre and Film Institute. Το «Emerald City» είναι η μεγάλη ευκαιρία της και ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλάει για το εγχείρημα αυτό είναι απολύτως ανυπόκριτος. Το ίδιο και η χαρά της για τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη της σειράς, τον ινδικής καταγωγής Τάρσεμ Σινγκ (γνωστό από την ταινία «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου» με την Τζούλια Ρόμπερτς και τη Λίλι Κόλινς): «Οταν έμαθα για την εμπλοκή του στη σειρά, τρελάθηκα. Εκτιμώ αφάνταστα την εικαστική του ματιά, είναι τόσο καλός στην αφήγηση ιστοριών και μπορεί να δημιουργεί κόσμους που ούτε η πιο τρελή φαντασία των περισσότερων δεν θα μπορούσε να συλλάβει. Πρόκειται επίσης για έναν από τους πιο τρελούς ανθρώπους του κόσμου. Και καθοδηγεί άψογα τους ηθοποιούς του, χάρη στη μεγάλη του καρδιά –σε κάνει να γελάς λέγοντας ανάρμοστα πράγματα και τον λατρεύω, αποτελεί πατρική φιγούρα για εμένα. Τους οκτώ μήνες που κράτησαν τα γυρίσματα, κάθε ημέρα που έμπαινα στο σετ εκπλησσόμουν με το όραμα και την εφευρετικότητά του».
ΗΑντρια, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έκανε η ίδια όλες τις επικίνδυνες σκηνές που απαιτούσε ο ρόλος της, διαθέτει αρκετά κοινά με την ηρωίδα της, την Ντόροθι. «Εχω ταξιδέψει τόσο πολύ που δεν θεωρώ σπίτι μου ένα συγκεκριμένο μέρος. Σπίτι μου είναι όπου βρίσκεται η μαμά μου. Ταυτίζομαι με την Ντόροθι όσον αφορά αυτό το ταξίδι της σε μια άγνωστη, μαγική χώρα: δεν ξέρει ακόμη τι της λείπει, πρέπει πρώτα να βρει τον εαυτό της, να γίνει δυνατή προτού αρχίσει να καταλαβαίνει ποια είναι η πατρίδα της» εξηγεί, λίγο προτού ξεκαθαρίσει: «Δεν αισθάνομαι ότι κουβαλάω τη σειρά στις πλάτες μου. Δεν θα ήταν δίκαιο να χρεωθώ ούτε την επιτυχία, ούτε την αποτυχία της –αν και δεν πιστεύω ότι θα αποτύχει. Εχει γίνει καταπληκτική ομαδική δουλειά, το καστ, η παραγωγή, το σενάριο είναι όλα καταπληκτικά. Σκοτεινός και μυστικιστικός, αυτός είναι ένας κόσμος που δεν έχετε ξαναδεί».
Τον ρόλο του Μάγου έχει αναλάβει να ζωντανέψει στη μικρή οθόνη ο Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, ένας ηθοποιός που έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές, με πιο πρόσφατες το γουέστερν «Και οι 7 ήταν υπέροχοι», το «Jurassic World», τη σειρά του Netflix «Daredevil», αλλά και το «Law & Order: Criminal Intent». Με τον Τάρσεμ Σινγκ έχει συνεργαστεί ξανά, το 2000, για το (υποτιμημένο) θρίλερ «Το κελί» με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ. «Σπάνια συναντάς τόσο ταλαντούχους ανθρώπους, είναι υπέροχος, ένας από τους τελευταίους πρωτοπόρους σε αυτό το επάγγελμα» λέει για τον σκηνοθέτη του και συμπληρώνει: «Ηταν σαν να πιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει. Οσον αφορά τους χαρακτήρες, δεν έχει σημασία το αν πρόκειται για συνηθισμένους ανθρώπους ή για larger than life προσωπικότητες, εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που κινεί τον καθένα, το γιατί κάνουν ό,τι κάνουν. Για τον ρόλο μου στο «Daredevil» ανέτρεξα σε ένα πολύ προσωπικό βίωμα που είχα μικρός και όλα ξεπήδησαν από εκεί. Οσον αφορά τον Μάγο στο «Emerald City», προσπάθησα να βρω γιατί φτιάχνει μια περσόνα και κρύβεται πίσω από αυτήν. Είναι ένα παιχνίδι δύσκολων ισορροπιών αυτό που πρέπει να εκτυλιχθεί μπροστά στις κάμερες, όμως αυτή είναι η δουλειά μας».
To «Emerald City» κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV, στο COSMOTE CINEMA 4HD, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου στις 23.00, αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αμερική. Θα είναι επίσης διαθέσιμο on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ