«Tengoku to Jigoku» (ακριβής μετάφραση «Παράδεισος και Κόλαση») λέγεται η ταινία του Ακίρα Κουροσάβα στα γιαπωνέζικα, «High and Low» είναι ο αγγλικός τίτλος που της δόθηκε. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως «Ο δολοφόνος του Τόκιο» και «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά –Ενας δολοφόνος στο Τόκιο» είναι το όνομα που έδωσαν, για να τιμήσουν ίσως όλες τις αναφορές τους, ο Σύλλας Τζουμέρκας (στη μικρή φωτό) και η Γιούλα Μπούνταλη στην πολυαναμενόμενη παράσταση-event τους (υπογράφουν τη σύλληψη, τη δραματουργία, το κείμενο και τη σκηνοθεσία) που θα παίζεται μέσα και έξω από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Εμπνευσμένοι από το pulp μυθιστόρημα του Εντ Μακ Μπέιν «Λύτρα για τον βασιλιά» (King’s Ransom), από το οποίο είχε δανειστεί στοιχεία και ο ιάπωνας auteur, οι δύο φίλοι και συνεργάτες στήνουν επί σκηνής ένα αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό, μεταμορφώνοντας τη Στέγη σε τόπο εγκλήματος για ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο ήλιος δύει πίσω από το όρος Φουτζιγιάμα, όταν ο ήχος του τηλεφώνου διακόπτει την ησυχία στην έπαυλη του βιομηχάνου Γκόντο. Στην άλλη άκρη της γραμμής, μια άγνωστη φωνή τον ενημερώνει πως έχει απαγάγει τον δεκάχρονο γιο του, Τζουν, ζητώντας σε αντάλλαγμα λύτρα.

Ο Γκόντο, προκειμένου να σώσει το παιδί του, διαθέτει χωρίς δεύτερη σκέψη ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, με το οποίο σκόπευε να πάρει στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησής του, όταν διαπιστώνει πως δεν είναι ο Τζουν που βρίσκεται στα χέρια του αδίστακτου απαγωγέα, αλλά ο γιος του οδηγού του. Τώρα, το δίλημμα για τον βιομήχανο μεγαλώνει: Θα θυσιάσει τους κόπους μιας ζωής ή τη ζωή ενός αθώου αγοριού; «Αυτό το έργο του Κουροσάβα είναι ένα από τα αγαπημένα μας εδώ και πολλά χρόνια. Το πρώτο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται μέσα σε ένα διαμέρισμα, ενώ το δεύτερο ξεχύνεται σε όλο το Τόκιο, αυτή η πρωτοποριακή δομή που αλλάζει με τόσο ακραίο τρόπο την καθιστά εξαιρετικά σημαντική. Κάποια στιγμή μάς ήρθε η πολύ ωραία ιδέα να δούμε πώς θα ήταν αν μεταφερόταν με απόλυτη κυριολεξία στο θέατρο, να είναι δηλαδή οι θεατές στο πρώτο μέρος της παράστασης σε κλειστό χώρο, και κάποια στιγμή η δράση να συνεχίζεται αρχικά στο φουαγέ και μετά έξω στον δρόμο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτή η σκέψη γίνεται πραγματικότητα» μας εξηγεί ο Τζουμέρκας, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και δύο βραβευμένες μεγάλου μήκους ταινίες, τη «Χώρα προέλευσης» και την «Εκρηξη», τα σενάρια των οποίων έγραψε μαζί με την Μπούνταλη.

«Η βόλτα που κάνουμε στην πόλη, κάθε απρόοπτο που μπορεί να συμβεί, γίνονται κομμάτι του ρυθμού της παράστασης» συμπληρώνει. Φιλόδοξο το εγχείρημά τους, όμως απίστευτα ενδιαφέρον. Παίζουν οι Χάρης Αττώνης, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Θανάσης Δόβρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ρωμανός Καλοκύρης, Γιούλα Μπούνταλη, Μάκης Παπαδημητρίου και Θάνος Τοκάκης.
25-30 Δεκεμβρίου 2016 και 2-8 Ιανουαρίου 2017, Μικρή Σκηνή & Εκτός Στέγης (Κατάλληλο για ηλικίες 15+, με τη συναίνεση γονέων ή κηδεμόνων).

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ