«Αφθονα φρούτα και λαχανικά, περπάτημα, επαφή με τη φύση, έλεγχος του στρες» είναι το μάντρα που επαναλαμβάνουν οι ειδικοί για να συνοψίσουν τις συμβουλές οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας μας. Μπορεί να φέρνει εκνευρισμό η γενίκευση –όπως όλες οι γενικεύσεις άλλωστε –και το τετράπτυχο αυτό να μην αποτελεί πανάκεια, ωστόσο έχει επιστημονική βάση, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως η διατροφή μας και ο γενικότερος τρόπος ζωής έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία υποστηρίζουν πως όσοι αλλάζουν δραστικά τη διατροφή τους, εντάσσοντας άφθονες σαλάτες και φρούτα στο ημερήσιο διαιτολόγιό τους παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική διάθεσή τους. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει αμέσως, αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι τόσο θεαματικά, ώστε τα άτομα που δεν συνήθιζαν να τρώνε καθόλου φρούτα και λαχανικά και φθάνουν να καταναλώνουν οκτώ μικρομερίδες την ημέρα νιώθουν τέτοια ψυχική ευφορία που συγκρίνεται με τη χαρά την οποία θα ένιωθε ένας άνεργος που θα έβρισκε δουλειά. Τα ευρήματα βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων 12.385 Αυστραλών, οι οποίοι διατηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής επί έξι χρόνια και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την ψυχική διάθεσή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών που πρόσθεταν οι εθελοντές στην ημερήσια διατροφή τους –με όριο τις οκτώ μερίδες ανά ημέρα –αυξανόταν το επίπεδο της ευτυχίας που ένιωθαν ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στη ζωή τους.
Το διάστημα που απαιτείται για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα της διατροφής φθάνει το πολύ τα δύο χρόνια και οι επιστήμονες πιστεύουν πως η βελτίωση στην ψυχική διάθεση οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και κυρίως στα καροτενοειδή (βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονο κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα). Οσο για το τι σημαίνει «μικρομερίδα», θα πρέπει να υπολογίσουμε πως αντιστοιχεί σε 100 γραμμάρια λαχανικού ή 1 μέτριο φρούτο (ενδεικτικά 12 κεράσια, ½ γκρέιπ φρουτ, 1 φέτα πεπόνι, 1 λεπτή φέτα καρπούζι, 1 φέτα ανανά, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 αχλάδι, ½ μπανάνα).

ΑΣΚΗΣΗ
Τα ωφέλιμα βάρη
Επιστήμονες από την Αυστραλία, σε μελέτη που πραγματοποίησαν με ομάδα εθελοντών ηλικίας άνω των 55 ετών, ανακάλυψαν πως η συστηματική προπόνηση με βάρη μπορεί να προστατεύει τη μνήμη των πασχόντων από ήπια νοητική διαταραχή η οποία συχνά εξελίσσεται σε άνοια, καθώς όσο αυξανόταν η μυϊκή δύναμή τους με την προπόνηση, τόσο βελτιώνονταν οι νοητικές δεξιότητές τους. Το κλειδί είναι να γυμνάζεται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και με υψηλή ένταση.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Επικίνδυνη αϋπνία
Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος ΑΑΑ (American Automobile Association) για την Ασφάλεια των Μεταφορών, οι οδηγοί που χάνουν μία έως δύο ώρες ύπνου, σε σχέση με τον συνιστώμενο ύπνο των επτά ή οκτώ ωρών, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Οταν όμως κάποιος έχει κοιμηθεί λιγότερες από πέντε ώρες, έχει 11,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο σε σύγκριση με τους οδηγούς που κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα. Αντιμετωπίζει δηλαδή τον ίδιο κίνδυνο με κάποιον που οδηγεί μεθυσμένος.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ