Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που αφορά μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών σε καθημερινή βάση. Ο στόχος της θεραπευτικής παρέμβασης στην ψωρίαση είναι η πλήρης κάθαρση των βλαβών του δέρματος, μολονότι έως σήμερα η επίτευξη και η διατήρηση της βελτίωσης του δέρματος κατά 75% θεωρούνταν ένας ρεαλιστικός στόχος με τις θεραπευτικές επιλογές.
Είναι, όμως, ο στόχος του καθαρού δέρματος εφικτός και αυτό που προσδοκούν οι ίδιοι οι ασθενείς; Αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει η έρευνα «Clear Survey about Psoriasis», η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που έχει διεξαχθεί σε ασθενείς με ψωρίαση. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 8.300 άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση από 31 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία και Ασία, με τη συμμετοχή 25 συλλόγων ασθενών από όλον τον κόσμο.
Η έρευνα αυτή, η οποία διενεργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, μας παρουσιάζει ισχυρά δεδομένα για την επίδραση της ψωρίασης στην καθημερινότητα των ασθενών από τη δική τους σκοπιά και για πρώτη φορά αξιολογεί το τι θα σήμαινε για αυτούς η επίτευξη πλήρους κάθαρσης από τις ψωριασικές βλάβες.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς (57%) δεν πέτυχαν τον στόχο του καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος με την τρέχουσα θεραπεία τους, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς (55%) δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι το καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.
Στην πλειονότητά τους (84%), τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η ψωρίαση επηρεάζει την κοινωνική τους ζωή και θέτει εμπόδια στη σύναψη προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.
Στην ερώτηση «Τι σημαίνει το καθαρό δέρμα για εσάς;», η πλειονότητα των ασθενών απάντησε ότι σημαίνει να μπορούν να επιτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το να πάνε για κολύμπι, να πάνε στο γυμναστήριο ή στην εργασία τους, καθώς και να απολαμβάνουν τις προσωπικές τους σχέσεις, το άγγιγμα, την αγκαλιά, την έξοδο για ραντεβού.
Σήμερα που το καθαρό δέρμα μπορεί να είναι εφικτό, τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και κινητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των ασθενών ως προς την επίτευξη καθαρού δέρματος, εφόσον το επιθυμούν.
Για τον σκοπό αυτό διενεργείται πανευρωπαϊκά η εκστρατεία «Ζήτα από τον δερματολόγο σου καθαρό δέρμα», η οποία στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρείας, φέρει τη στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια» και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.katharoderma.gr.
ΥΓΙΕΙΝΗ
Τακτικοί καθαρισμοί
Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν βελτιώνουν μόνο τη στοματική υγιεινή, αλλά μειώνουν και τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 26.000 και πλέον εθελοντών, οι 500 εκ των οποίων είχαν εκδηλώσει βακτηριακή πνευμονία. Οπως διαπίστωσαν, όσοι δεν πήγαιναν ποτέ στον οδοντίατρο είχαν κατά 86% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με όσους πήγαιναν για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο. Η πνευμονία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας και είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Ευχαριστούμε την κυρία Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ