Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

«Βρέθηκα σε αυτή τη δουλειά τυχαία. Yστερα, όμως, την αγάπησα, γιατί η κομμωτική είναι μια τέχνη που σου αποκαλύπτεται. Εμένα, λοιπόν, μου αποκαλύφθηκε.

Η ζωή μου περιστρέφεται πια γύρω από μαλλιά και κουπ. Δεν είναι μόνο να κρατάς μια χτένα και ένα ψαλίδι. Εμένα απορροφά όλη μου τη ζωή. Είναι μια ταινία που θα δω, μια μουσική που θα ακούσω, ένας άνθρωπος που θα συναντήσω στον δρόμο. Ακόμη και σε ένα δέντρο που το φυσάει ο αέρας, εγώ μπορώ να δω ένα σχήμα μαλλιών».

Ο 36χρονος coiffeur Αλέξανδρος Λιάκος είναι ενθουσιώδης όταν μιλάει. Δίπλα του διακριτικά παρών ο Gino, ένας άνθρωπος που για πολλούς άλλαξε την πορεία της κομμωτικής στην Ελλάδα, όταν ήρθε από τον Καναδά και το 1976 ίδρυσε τα Gino Hairandmore, «φέρνοντας» στο φως της ημέρας τα κομμωτήρια που μέχρι τότε «κρύβονταν» στους ορόφους των πολυκατοικιών. Ο Gino, λοιπόν, εμπιστεύθηκε τον Αλέξανδρο για τη θέση του επικεφαλής στο νέο Gino Hairandmore στο Κολωνάκι που άνοιξε τις πόρτες του πριν από μερικές ημέρες στον αριθμό 3 της οδού Σέκερη, δίπλα στο «Alfiere». Πρόκειται για έναν χώρο που τον χαρακτηρίζει η μίνιμαλ πολυτέλεια στους τόνους του λευκού και του μαύρου.
«Νομίζω ότι ένας τέτοιος χώρος έλειπε από το Κολωνάκι» επισημαίνει ο Αλέξανδρος. «Δουλεύω ως κομμωτής από το 1998 και από το 1999 μέχρι σήμερα βρίσκομαι στα Gino Hairandmore. Aρχικά δούλεψα στο κατάστημα στο Μαρούσι, αργότερα σε αυτό στην περιοχή του Χίλτον. Θεωρώ ότι είμαι ένας κομμωτής του κέντρου, γιατί στο κέντρο θα συναντήσεις νέες ιδέες, φρέσκα πράγματα».

Καθώς μου μιλάει παρατηρώ ότι στον απέναντι τοίχο προβάλλονται εικόνες από μια επίδειξη μόδας. «Tα Gino αποτελούν μια εταιρεία που δεν λειτουργεί με τη λογική του franchise. Ουσιαστικά δημιουργούμε, παράγουμε μόδα. Ετοιμάζουμε δύο κολεξιόν τον χρόνο και εκεί μπορείς να δεις την αισθητική μας που δεν μένει μόνο στα μαλλιά, αλλά προχωράει στo μέικ απ, στα ρούχα, στη φωτογραφία. Ναι, μου αρέσει να προτείνω νέα πράγματα, να δίνω ερεθίσματα στους πελάτες μου. Γιατί μόδα δεν είναι αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση. Μόδα είναι αυτό που ακόμη δεν έχεις δει. Γιατί αν το έχεις δει, παύει να είναι μόδα. Και εμένα αυτή είναι η δουλειά μου, να αναζητώ τη μόδα και την αισθητική».
Ο Αλέξανδρος Λιάκος, μετρώντας σπουδές και σεμινάρια στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται πίσω από τις εξωτικές κουπ διάσημων Ελληνίδων. Επίσης, εδώ και έναν χρόνο, είναι συνεργάτης του BHMAgazino στο hair styling για τις παραγωγές φωτογραφίσεων με προσωπικότητες όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Τατιάνα Μπλάτνικ. «Θα έλεγα, όμως, ότι περισσότερο με ενθουσιάζει μια απλή κοπέλα που θα καθίσει μπροστά μου και θα είναι ανοιχτή σε αυτά που έχω να της προτείνω» αντιτείνει όταν τον ρωτώ για τις επώνυμες πελάτισσές του. «Μια κοπέλα που βγαίνει στην τηλεόραση πολλές φορές έχει αναπτύξει μια συγκεκριμένη αισθητική. Μάλλον αυτή η κοπέλα δεν με χρειάζεται και τόσο, νομίζω».
Οταν τον ρωτώ αν λειτουργεί σαν ψυχολόγος των πελατών του, με αιφνιδιάζει. «Λειτουργώ σαν ψυχολόγος μέχρις ενός σημείου, για να καταλάβω πώς πρέπει να φτιάξουμε μαζί τα μαλλιά σου. Οταν έρθει για πρώτη φορά κάποιος μπροστά μου θέλω να τον δω με τα ρούχα του, να τον ρωτήσω τι μουσική ακούει, τι δουλειά κάνει, σε ποια μέρη συχνάζει. Με δυο λόγια, θέλω να καταλάβω τι άνθρωπος είναι, για να μπορέσω να δημιουργήσω επάνω του. Ενα κούρεμα, ένα χτένισμα ή ένα χρώμα πρέπει να λειτουργεί όπως το ρούχο. Να το «φοράς» και όχι να σε «φοράει»».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ