Σαχ πιλάφ
Υλικά για 4 άτομα
- 2 φλιτζ. (των 250 ml) ρύζι μπασμάτι
- 1 λίτρο νερό, με 1 κ. σούπας αλάτι (για να μουλιάσετε το ρύζι)
- 3 λίτρα νερό, με 3 κ. σούπας αλάτι (για το βράσιμο του ρυζιού)
- 225 γρ. βούτυρο (διαυγασμένο)
- ½ κ. καφέ αποξηραμένους στήμονες ζαφοράς, μουσκεμένους σε ελάχιστο ζεστό νερό για 5-6 λεπτά
- 5-6 άζυμες αραβικές πίτες
- 1 φλιτζ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα στα δύο
- 1 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
- 1 φλιτζ. καρύδια (ή βρασμένα κάστανα)
Εκτέλεση
Αποβραδίς ξεπλένετε καλά το ρύζι σε κρύο νερό για να φύγει το παραπανίσιο άμυλό του. Το μουλιάζετε όλη τη νύχτα στο αλμυρό νερό και την επομένη το ξεπλένετε καλά και το βράζετε, σε χαμηλή φωτιά, μόνο για 5-10 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα και την προέλευσή του, ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να διαπιστώσετε πως είναι μαλακό εξωτερικά, αλλά κρατάει αρκετά στο εσωτερικό. Το σουρώνετε ξεπλένοντας ταυτόχρονα και το παραπανίσιο αλάτι του. Σε μια μαντεμένια γάστρα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές βούτυρο – βουτυρώνετε καλά και τα τοιχώματά της. Βουτυρώνετε και τις πίτες. Απλώνετε μία μεγάλη στον πάτο του σκεύους. «Χτίζετε» τις άλλες στα τοιχώματα, έτσι ώστε η μία πίτα να «πατάει» επάνω στην άλλη, χωρίς κενό ανάμεσά τους. Απλώνετε το ρύζι επάνω τους, σε στρώσεις, περιχύνοντας την καθεμιά με 2-3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και στην τελευταία στρώση προσθέτετε τη ζαφορά και μπόλικο βούτυρο. Σκεπάζετε με μια βουτυρωμένη πίτα και βάζετε τη γάστρα σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο ώσπου να ροδίσουν οι πίτες. Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές βούτυρο, μαζί με 2 κουταλιές νερό και ρίχνετε τα βερίκοκα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Τα σιγοβράζετε, σε χαμηλή φωτιά, για μερικά λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν. Βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο, περιμένετε 5-6 λεπτά και αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Σπάτε την κρούστα και ρίχνετε ζεστά τα σοταρισμένα φρούτα.
Tips
- Για το διαυγασμένο βούτυρο (ή κλαριφιέ) λιώνουμε αργά το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια και εν συνεχεία σουρώνουμε για να απομακρύνουμε τα στερεά του γάλακτος.
- Αν ξεχάσετε να μουλιάσετε αποβραδίς το ρύζι, το βάζετε για 1 ώρα σε πολύ καυτό αλατισμένο νερό για ένα εξίσου αφράτο και ομοιόμορφα βρασμένο πιλάφι.
- Μπορείτε να το συνδυάσετε με αρνί, κοτόπουλο ή ψάρι, μαγειρεμένα με βούτυρο.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ