Οταν οι αριθμοί μεγαλώνουν και στρογγυλεύουν, δίνουν την αφορμή για νοσταλγικές αναδρομές, νέους στόχους και λαμπρούς εορτασμούς. Και ο 34ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός, έχει κάθε λόγο να γιορτάσει φέτος μια διπλή επέτειο, η οποία συνδέεται τόσο με την Ελλάδα όσο και με το ιστορικό αγώνισμα: τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, καθώς και τη συμπλήρωση 70 ετών από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στον διεθνή χώρο. Ο σπουδαίος αγώνας δρόμου διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον ΣΕΓΑΣ, και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Και φέτος, στον 34ο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να δώσουν το «παρών», με τον δικό του τρόπο ο καθένας, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών και πολλών εθνικοτήτων.
Η ημερομηνία που πρέπει να σημειώσετε είναι η 13η Νοεμβρίου, η ημέρα διεξαγωγής του αγώνα. Ωστόσο, ειδικά εφέτος, θα πλαισιώνεται από ένα τριήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, το βράδυ της Παρασκευής 11/11, σε ειδική εκδήλωση της AIMS (Διεθνής Ενωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου), θα τιμηθεί ο αιθίοπας πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων, χρυσός oλυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν, ο 43χρονος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ. Οι κενυάτες χρυσοί oλυμπιονίκες του Ρίο ντε Τζανέιρο, Ελιουντ Κιπτσόγκε και Τζεμίμα Σούμγκονγκ, θα βραβευθούν επίσης από την AIMS ως οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του 2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο Κιπτσόγκε βραβεύεται για δεύτερη φορά ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος, αφού είχε αποσπάσει τον αντίστοιχο τίτλο και το 2015. Το 2016 επικράτησε ακόμη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου με νέο ρεκόρ διαδρομής (2:03.05), ενώ στο Ρίο χρειάστηκε να σημειώσει 2:08.44, για να ανεβεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ανάλογα καλή πορεία είχε και η 31χρονη Σούμγκονγκ, η οποία, εκτός από το τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ήταν νικήτρια και στον φετινό Μαραθώνιο του Λονδίνου.
Οι έξι μεγαλύτερες διοργανώσεις Μαραθωνίου Δρόμου παγκοσμίως –εκείνες του Σικάγου, της Βοστώνης, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Τόκιο – συναντώνται στην ελληνική πρωτεύουσα τις ημέρες που η πόλη θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας, στο πλαίσιο του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Μαραθωνίων Δρόμων που διοργανώνεται φέτος παράλληλα με το 10ο Συμπόσιο της AIMS (το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας). Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι Μαραθωνίων Δρόμων από ολόκληρο τον κόσμο προγραμματίζεται να έρθουν στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στις δύο διοργανώσεις που θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 του μηνός.
Οι υπόλοιποι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Επτά θα είναι οι αγώνες: Μαραθώνιος, Δρόμος 10 χλμ. WIND, Πρωινός Δρόμος 5 χλμ. WIND, Απογευματινός Δρόμος 5 χλμ. WIND, Αγώνας Παιδιών 1.200 μ. Εθνική Τράπεζα, Αγώνας Special Olympics 1.200 μ. και Αγώνες Παιδιών στους Δήμους της Μαραθώνιας Διαδρομής. Στην Αθήνα θα έρθουν περί τις 20.000 ξένοι επισκέπτες, 80.000 άτομα θα επισκεφθούν την ERGO Marathon Expo, την έκθεση Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας του Αυθεντικού Μαραθωνίου που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do στο Φάληρο, 40.000 φίλαθλοι και θεατές θα παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών από τους δρόμους ή θα περιμένουν τον τερματισμό στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου. Σε 105 υπολογίζονται οι χώρες από όπου προέρχονται οι δρομείς, 18.000 δήλωσαν συμμετοχή στον Μαραθώνιο Δρόμο, περίπου 20.000 είναι εκείνοι που αναμένεται να τρέξουν στα 5 χλμ. και 10 χλμ., 6.000 θα βρεθούν στον απογευματινό αγώνα 5 χλμ., ενώ 6.500 παιδιά πρόκειται να τρέξουν στο κέντρο της Αθήνας και στους δήμους της Μαραθώνιας Διαδρομής.
Και οι αριθμοί συνεχίζονται, προδίδοντας την κλίμακα της φετινής διοργάνωσης: 350 λεωφορεία 50 θέσεων θα μεταφέρουν τους δρομείς στην εκκίνηση, 500 χημικές τουαλέτες θα τοποθετηθούν στην αφετηρία, κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής και στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο για να εξυπηρετήσουν τους συμμετέχοντες, 3.000 εθελοντές θα συνοδεύουν και θα εξυπηρετούν τους δρομείς όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια του τετραήμερου των εκδηλώσεων. Ακόμη, 25 μπάντες κρουστών και djs θα τονώνουν το ηθικό συμμετεχόντων και θεατών, 150.000 μέτρα κορδέλας θα επιστρατευθούν για να «διατρέξουν» τις διαφορετικές διαδρομές, 4.000 κιγκλιδώματα, που καλύπτουν απόσταση 8.000 μ., και 500 κώνοι οριοθέτησης περιοχών θα τοποθετηθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής, 500 άτομα από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και τις αστυνομικές δυνάμεις θα συμβάλουν την Κυριακή στην ασφαλή πορεία της διοργάνωσης, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται 150 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ και άλλα 270 από διασωστικές ομάδες, ενώ τέσσερις θα είναι οι ώρες ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΡΤ.
Με το ανανεωμένο πρόσωπο και λογότυπό του, ο Μαραθώνιος της Αθήνας ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί, στις διάφορες κούρσες του, περίπου 50.000 δρομείς από όλον τον κόσμο. Αυτή είναι μια συμμετοχή ρεκόρ, η οποία αποδεικνύει για ακόμη μία χρονιά ότι το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα διαρκώς γιγαντώνεται και ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός, όπως έχει επικρατήσει πλέον να αποκαλείται, είναι το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και ένα από τα μαζικότερα στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα που συμμετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο 2016 θα παρελάσει στο Καλλιμάρμαρο την ημέρα του αγώνα, λίγο προτού τερματίσει ο πρώτος μαραθωνοδρόμος (κάπου πριν από τις 11 το πρωί, δηλαδή). Στην τελετή, τον Ολυμπιακό Υμνο θα τραγουδήσει η Σόνια Θεοδωρίδου και θα τιμηθούν οι απόγονοι των δύο πρώτων μαραθωνοδρόμων: του Χαρίλαου Βασιλάκου και του Σπύρου Λούη, καθώς φέτος, επαναλαμβάνουμε, συμπληρώνονται 120 χρόνια από το 1896, τότε που διοργανώθηκε Μαραθώνιος Δρόμος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πόσους ακόμη λόγους χρειάζεται κάποιος για να είναι παρών στο Καλλιμάρμαρο στις 13 Νοεμβρίου, ώστε να χειροκροτήσει τους νικητές του 34ου Μαραθωνίου της Αθήνας;
Περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon.gr.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ