Τι βλέπουμε σε ένα πρόσωπο; Μπορούμε με μια πρώτη επαφή να καταλαβαίνουμε τι κινεί τη συμπεριφορά των ατόμων; Το μυαλό μας επεξεργάζεται τις εικόνες 60.000 φορές πιο γρήγορα από το κείμενο. Σε μόλις τέσσερα δεύτερα έχουμε υποσυνείδητα αποφασίσει για το αν συμπαθούμε κάποιον ή όχι. Για ποιους λόγους, όμως; Αρκετοί κρύβονται στη φυσιογνωμική.

Η φυσιογνωμική είναι η μέθοδος η οποία μελετά τις αναλογίες του προσώπου και των επιμέρους χαρακτηριστικών, τα αποκωδικοποιεί και εξάγει συμπεράσματα για τις βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις της προσωπικότητας, για τις εγγενείς και επίκτητες ιδιότητες, τα υπολανθάνοντα ή κυρίαρχα στοιχεία που μας διέπουν. Με τη βοήθεια της φυσιογνωμικής, λοιπόν, μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε την «αληθινή» προσωπικότητα πίσω από τα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις.

Με τις αμερικανικές εκλογές ante portas, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε πιο επίκαιρα και αμφιλεγόμενα «πειραματόζωα» για φυσιογνωμική παρατήρηση από τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα υποσυνείδητα μηνύματα που εκπέμπει το πρόσωπό τους αποκαλύπτουν ιδιότητες, τάσεις και προδιαθέσεις της βαθύτερης προσωπικότητάς τους. Από την «ακτινογραφία» που φιλοτέχνησε για το BHMAgazino ο ελληνοαμερικανός φυσιογνωμιστής Evan Γεωργουλάκης, το γενικό συμπέρασμα της φυσιογνωμικής ανάλυσης των δύο προεδρικών μονομάχων δεν διαφέρει από τη γενική αίσθηση που αφήνουν οι πολιτικές τοποθετήσεις και τα πεπραγμένα τους. Ετσι, η Χίλαρι Κλίντον «βγαίνει» ως ένα ευφυές, φιλόδοξο, ανθεκτικό, συγκροτημένο και μεθοδικό άτομο που επιδιώκει τα πράγματα να γίνονται πάντα… όπως ακριβώς θέλει. Διαφορετικά, μπορεί να γίνει εκδικητική. Η φυσιογνωμία του Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, καθιστά φανερό το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, την αυτοπεποίθηση (έως και μεγαλομανία), την ευερέθιστη φύση, την ανταγωνιστικότητα, τον πραγματισμό, τις ισχυρές πεποιθήσεις, τον παρορμητισμό. Μια εικόνα, χίλια επίθετα…

Χίλαρι Κλίντον
Φυσιογνωμική ανάλυση

Ιδιοσυγκρασία – Σχήμα προσώπου
Σύνθεση αντίληψης, βούλησης και δράσης σε αρμονικό σύνολο συνέργειας. Ισχυρός εσωτερικός αξιακός κώδικας. Η εφαρμογή των ιδεών έχει ιδιαίτερη σημασία. Συναισθηματική σταθερότητα. Ικανότητα απομόνωσης λογικής συναισθημάτων. Ενώ οι διευρυμένοι αισθητήριοι δέκτες αφομοιώνουν ερεθίσματα, τα οποία μάλιστα επιδρούν σε βάθος στο συναισθηματικό, συγκινητικό πεδίο (Β), δεν αφήνεται να παρασυρθεί, λόγω της εκούσιας βουλητικής επέμβασης (Α) που έχει τη δύναμη να κατευθύνει τη συμπεριφορά του ατόμου ανεξάρτητα από τις συναισθηματικές εντάσεις τις οποίες μπορεί να βιώνει. Η συσσωρευμένη ένταση διοχετεύεται σε εποικοδομητική δράση.

Εξωτερικό πλαίσιο προσώπου – Περίγραμμα
Το εξωτερικό πλαίσιο σχετίζεται με τις βαθύτερες τάσεις. Πλατύ παρά επίμηκες, ισορροπημένο και στα τρία επίπεδα (Α, Β, Γ). Σταθερότητα, εξωστρέφεια, πρακτικότητα.

Εσωτερικό πλαίσιο – Αισθητήριοι δέκτες
Αποτελείται από τα δυναμικά χαρακτηριστικά, μύτη, μάτια, στόμα, που διαμορφώνουν την άμεση συμπεριφορά.

Διευρυμένοι δέκτες, τοποθετημένοι σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους
Ικανότητα αντιληπτική, ικανότητα και ανάγκη εξωτερίκευσης, κοινωνικός προσανατολισμός.

Ευθεία ράχη μύτης
Συμβολικό ισορροπημένης κρίσης.

Σαρκώδης και πλατιά βάση μύτης
Ενδεικτικό καλής επικοινωνίας, θέρμης και κοινωνικότητας. Διαπραγματευτική ικανότητα με εμπορικό πνεύμα αλλά και υλισμό.

Στρογγυλά ρουθούνια
Υποδηλώνει άτομο λεπτολόγο, ακριβές. Θέλει όλα να γίνονται κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο και αρέσκεται να υποδεικνύει στους άλλους τι να κάνουν.

Μέτωπο πλατύτερο στο κέντρο του προσώπου
Εποικοδομητική τάση, αναζήτηση πληροφοριών. Μαχητικότητα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Φρύδια με ελαφρώς ανιούσα φορά
Ενδεικτικό ανάγκης ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης. Εμμονή με την επαγγελματική σταδιοδρομία. Δεν απογοητεύεται από αποτυχίες.

Προεξέχουσα οφθαλμική κόγχη στις εξωτερικές πλευρές του ματιού
Το μάτι ανοικτό και όχι στενό, αλλά προστατευμένο μέσα στην κόγχη. Εγγενής επιφυλακτικότητα, προσοχή κινήσεων, τάση δυσπιστίας.

Μάτια ελλειπτικά-αμυγδαλωτά
Ενδειξη ζωικού μαγνητισμού. Γνωρίζει ενστικτωδώς πώς να γοητεύσει, αλλά όχι να χάνει αυτό που επιθυμεί, οπόταν μπορεί να γίνει εκδικητική.

Αφτιά τοποθετημένα κολλητά στο πρόσωπο (En face)
Συμβολίζει καλές σχέσεις με τους γονείς και την οικογένεια. Αυτοσυντήρηση, επιφύλαξη και μεθοδικότητα.

Φίλτρο ευθύ, καλογραμμένο
Αποτελεί την εσοχή που εκτείνεται μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους. Θετική ένδειξη, συμβολίζοντας γόνιμη επικοινωνία μεταξύ συναισθηματικού και ενστικτώδους πεδίου. Υποδηλώνει φιλοδοξία και αποφασιστικότητα.

Στόμα καλοσχηματισμένο, με σαφείς γωνίες
Υποδηλώνει συναισθηματική σταθερότητα, ευθύτητα και σαφήνεια.

Σαγόνι με πλάτος
Οργανισμός με αντοχή, έντονο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ενδεικτικό επιμονής στις προσπάθειες υλισμού και ανάγκης ελέγχου.

Πιγούνι πλατύ, καμπύλο
Συμβολικό γενναιοδωρίας και συναισθηματικής θέρμης.

Μέτωπο επικλινές

Υποσυνείδητη τάση για να κρίνει άμεσα, όπου συνήθως πέφτει μέσα. Εγγενής γνώση της ανθρώπινης φύσης. Οργανωτικό πνεύμα.

Φρύδια τοποθετημένα κοντά στα μάτια
Συμβάλλει στην αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα του χαρακτήρα. Ιδιαίτερα στις γυναίκες υποδηλώνει ότι διαθέτουν ανδρική ένταση και τρόπο σκέψης.

Καλογραμμένα βλέφαρα, «στεγνά», όχι κουκουλωτά
Σαφήνεια σκέψης, υπολογισμός, ικανότητα πειθούς. Συνδυασμένα με το γκρι-μπλε χρώμα, τονίζουν τον συναισθηματικό έλεγχο που παρεμβαίνει στη συναισθηματική απόκριση. Μπορεί να ξεχωρίζει τη λογική από το συναίσθημα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Χείλη ομοιόμορφα γεμάτα, ελαφρώς συμπιεσμένα
Ανθρωπιστική φύση, στοργικότητα. Η συμπίεση, όταν είναι συνεχής και όχι στιγμιαία, αντανακλά τη συνειδητή προσπάθεια ελέγχου και συστολής των συναισθημάτων και παρορμήσεων.

Κάτω χείλος πιο σαρκώδες, υποστηριζόμενο καλά, προεξέχει προς τα έξω και κάτω δημιουργώντας εσοχή
Συναντάται σε άτομα που δεν ικανοποιούνται με αυτά που έχουν. Αναζητούν πάντα κάτι παραπάνω και έχουν έντονη ανάγκη οι επιθυμίες τους να πραγματοποιούνται άμεσα. Ενδειξη κτητικότητας.

Κεφαλή καµπύλη στην κορυφή
Φαντασία, αισιοδοξία και ελπίδα. Ακολουθεί προσωπικό σύστημα αξιών. Η επίδραση του νου φιλτράρει τις εισερχόμενες εντυπώσεις, τις αναλύει προτού καταλήξει να πάρει μια απόφαση.

Επιµήκη αφτιά, µε µήκος ελαφρώς µεγαλύτερο από αυτό της µύτης
Συμβολικό ευφυΐας, με προδιάθεση απομνημόνευσης κανονισμών και εδαφίων. Τάση να συναναστρέφεται με άτομα και να δημιουργεί σχέσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να προωθηθεί. Ενδεικτικό καπατσοσύνης σε διαπραγματεύσεις.

Εξωτερικός έλικας µε ζώνες αρµονικά συνδεδεµένες
Υποσυνείδητη τάση αξιοποίησης των ατομικών ικανοτήτων.

Αντιέλικας που προεξέχει
Συμβολίζει την ανάγκη αυτονομίας. Ατομο με απαιτήσεις από τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του.

Σαγόνι σχετικά κοντό, µε µικρό µήκος κάτω από το στόµα
Συμβολίζει ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα απαιτητικότητα και δυσκολία ικανοποίησης των προσωπικών επιθυμιών.

Ντόναλντ Τραμπ
Φυσιογνωμική ανάλυση


Ιδιοσυγκρασία – Σχήμα προσώπου

Σύνθεση αντικρουόμενων δυνάμεων. Πρακτικότητα και ρεαλισμός. Συναισθηματική μεταβλητότητα. Εσωτερικευμένη ευαισθησία, αλλά αποφασιστικότητα στην πράξη.

Εξωτερικό πλαίσιο προσώπου – Περίγραμμα
Το εξωτερικό πλαίσιο σχετίζεται µε τις βαθύτερες τάσεις. Πλατύ παραλληλόγραμμο. Ισορροπία σε πλάτος στις τρεις ζώνες του προσώπου. Η μεσαία ζώνη Β, που αντιστοιχεί στα συναισθήματα και την κοινωνική προσαρμογή, με ελαφρώς μικρότερο ύψος από τις υπόλοιπες ζώνες, Α=εγκεφαλική και Γ=ενεργειακή-ενστικτώδης, αλλά με περισσότερο πλάτος: Φυσική ενέργεια και αντοχή. Ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ανταγωνισμός. Κτητικότητα και ακαμψία.

Εσωτερικό πλαίσιο – Αισθητήριοι δέκτες
Αποτελείται από τα δυναµικά χαρακτηριστικά, µύτη, µάτια, στόµα, που διαµορφώνουν την άµεση συµπεριφορά: Βρίσκονται χωμένα μέσα στις κόγχες, υποδηλώνοντας έναν βαθμό συναισθηματικής εσωστρέφειας, αδυναμία και απροθυμία για βαθύτερη, ουσιαστική συναισθηματική επαφή, έκφραση και επικοινωνία.

Επιµήκη αφτιά, µε ανεπτυγµένους λοβούς που εκτείνονται κάθετα από το σαγόνι
Συμβολικό καταπιεστικής επιρροής, διαπραγματευτικής δεινότητας και οικονομικής ευμάρειας.

Πιγούνι πλατύ, µε µυώδη «µπάλα» και οριζόντια εσοχή
Θετικότητα. Πυγμή. Κυνηγά τα «θέλω» του. Ανταγωνισμός και σύγκριση. Ικανότητα επιστράτευσης φυσικών αποθεμάτων ενέργειας για την επίτευξη των στόχων.

Μυϊκότητα µετώπου
Σχετίζεται με την αξιοποίηση των εγγενών ικανοτήτων, την πνευματική ένταση, τη δραστηριότητα και το εποικοδομητικό πνεύμα.

Κεφαλή φαρδύτερη στο πίσω µέρος
Ισχυρές υποσυνείδητες δυνάμεις. Γήινη φύση. Ενδεικτικό ατόμου που αγαπά τους επαίνους.

Φρύδια φουντωτά
Ισχυρό εγώ. Φιλοδοξία, ανάγκη επιρροής. Ενταση, δεν ηρεμεί αν δεν πετύχει τον στόχο του. Παρακάμπτει με οποιονδήποτε τρόπο τα εμπόδια.

Τοποθετηµένα τόσο χαµηλά σαν να καταπλακώνουν τα µάτια
Υπολογιστικό πνεύμα, με τάση καχυποψίας, αδυναμία και απροθυμία έκθεσης των βαθύτερων συναισθημάτων του.

Μάτια τοποθετηµένα µε ανιούσα φορά
Συμβολικό ζωικού μαγνητισμού. Ανάγκη ανεξαρτησίας και επιβολής στους άλλους. Ετοιμος να ρισκάρει προκειμένου να πετύχει. Ευχάριστος μόνο μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Προδιάθεση εκδικητικότητας.

Κάτω βλέφαρο τραβηγµένο προς τα πάνω στενεύοντας το άνοιγµα του µατιού
Πολυμήχανη σκέψη. Πανουργία. Αγάπη για τις προκλήσεις και οτιδήποτε ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Το κέντρο του άνω και κάτω χείλους είναι σαρκώδες και τρισδιάστατο
Σε συναισθηματικές ιδιοσυγκρασίες, τονίζει την υπερευαισθησία που προκαλεί μεν εσωτερίκευση, αλλά ωθεί την ευερέθιστη φύση να εκδηλώνεται έξαφνα, με απότομα ξεσπάσματα.

Σαγόνι µε πλάτος
Σαγόνι με ικανή ανάπτυξη, υποστηρίζει τον οργανισμό και προωθεί τη δράση. Ισχυρά ένστικτα αυτοσυντήρησης, ανακτητικές δυνάμεις κτητικότητας και ελέγχου.

Σχετικά επίπεδη κορυφή της κεφαλής
Πραγματιστής παρά ιδεαλιστής. Προσανατολισμός στο παρόν, στην υλοποίηση, και όχι σε θεωρητικές σκέψεις.

Μέτωπο επικλινές (παρά κάθετο) όπως φαίνεται στο προφίλ
Τάση να κρίνει και να βγάζει αμέσως συμπεράσματα.

Κατώτερο τμήμα μετώπου τονισμένο, προεξέχει
Παρατηρητικότητα, αντίδραση σε οπτικά ερεθίσματα. Ελλειψη φαντασίας και ιδεαλισμού. Δυναμισμός στη δράση. Οργάνωση και κατηγοριοποίηση πληροφοριών. Οξυδέρκεια προερχόμενη από αντιληπτική ταχύτητα παρά από βαθύτερο όραμα.


Αφτιά με τετραγωνισμένο περίγραμμα

Πρακτικότητα, τάση και ικανότητα αξιοποίησης ανθρώπων, καταστάσεων και πόρων για προσωπικό συμφέρον.

Ελικες ανεπτυγμένοι, σωληνωτοί
Ισχυρό εγώ, αυτοπεποίθηση, μεγαλομανία. Ανάγκη να πείθει τους άλλους να συμφωνούν. Εγγενής ικανότητα επιστράτευσης των δυνατών στοιχείων του με αποτελεσματικότητα προς την επίτευξη ενός σκοπού.

Ζώνη 1 και 2 ανεπτυγμένες
Αντανακλά τη φιλοδοξία για αναρρίχηση και κοινωνική καταξίωση. Ισχυρές πεποιθήσεις.

Ζώνη 4 καλοσχηματισμένη
Υποδηλώνει την ικανότητα συγκέντρωσης στον στόχο. Ατομο που επιμένει μέχρι να υλοποιήσει τις επιθυμίες του.


Το στόμα προεξέχει από τη νοητή κάθετο που περνά από τη βάση της μύτης προς το πιγούνι, όπως φαίνεται από το προφίλ

Υποδηλώνει παρορμητισμό. Προσωπικότητα που έχει αυξημένες προσωπικές απαιτήσεις. Φιλοδοξίες που ίσως υπερβαίνουν τις ατομικές ικανότητες.

Το κάτω χείλος προεξέχει, ρολάρει προς τα έξω και κάτω, σχηματίζοντας οξεία γωνία με το πιγούνι
Συμβολικό ιδιοτελούς φύσης, με ανάγκη είσπραξης αγάπης και προσοχής. Αναζητά και ενδίδει σε φυσικές και υλικές απολαύσεις.

Φρύδια που πετάνε ακανόνιστα προς τα έξω
Ισχυρές συμπάθειες και αντιπάθειες. Αστατη συμπεριφορά και συνήθειες. Κυκλοθυμική προδιάθεση. Αν μείνει ανεξέλεγκτη, εκδηλώνεται εκνευρισμός, θυμός και τάση να καταπνίγει οποιαδήποτε αντίρρηση ή ένσταση.


Μάτια τοποθετημένα βαθιά, σχετικά στενά

Παρατήρηση, οπτική μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης, διχοτόμησης και ανάλυσης. Οχι με φιλοσοφική σκέψη, αλλά με απτή πρακτική προσέγγιση. Εσωστρέφεια, δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων.


Σχετικά κοντή μύτη

Συμβολικό ατόμου με τάση αποφυγής ευθυνών και τήρησης των κανόνων όπου κρίνει. Αρέσκεται να παρασύρεται από τις αισθήσεις. Η έλλειψη ύψους στη ζώνη αυτή σχετίζεται με συναισθηματική ανωριμότητα.


Ευθεία ράχη μύτης, άκρη
ευθυγραμμισμένη με τα ρουθούνια
Συμβολικό οργανωτικών ικανοτήτων, ισορροπημένης κρίσης και υπομονής.

Πώς διαβάζουμε τα χαρακτηριστικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε αντικρουόμενα στοιχεία και χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Η γενική μας ιδιοσυγκρασία είναι αυτή που καθορίζει ποιο στοιχείο βαρύνει και πότε.

Η λεπτομέρεια στον σχηματισμό κάθε χαρακτηριστικού εντάσσεται πάντα κάτω από τη γενικότητα της ιδιοσυγκρασίας και τυπολογίας.

Συνεκτιμώνται όλες οι συγκρίσεις και αναλύσεις των τριών βασικών τμημάτων του προσώπου, καθώς και κάθε επιμέρους χαρακτηριστικού.

Ελέγχεται αν υπάρχει ισορροπία ή όχι στο πρόσωπο ή εάν τα χαρακτηριστικά συγκρούονται ή δένουν ομαλά μεταξύ τους.

Η εκτίμηση γίνεται με βάση τα κληρονομημένα χαρακτηριστικά και τη γόνιμη ή όχι αξιοποίηση και καλλιέργεια ή τον έλεγχό τους.

Οταν σε περισσότερα από ένα σημεία/χαρακτηριστικά του προσώπου αντανακλάται μια ψυχολογική τάση, είναι ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη τάση σίγουρα εκδηλώνεται στη συμπεριφορά του ατόμου.

Μπορεί φέρ’ ειπείν σε ένα άτομο τα μάτια να αντανακλούν μια τάση που χρήζει εξέλιξης ή ελέγχου, αλλά να υπάρχει εξισορρόπηση από ένα άλλο χαρακτηριστικό, π.χ. από τη μύτη. Σε άλλο άτομο μπορεί τα μάτια να προσδίδουν δύναμη χαρακτήρα, η οποία όμως να εξουδετερώνεται από αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στο στόμα ή το σαγόνι.

Γενικοί κανόνες

Υψος – Πλάτος
Το ύψος αντανακλά τη στατική ή ποιοτική ανάπτυξη ενός στοιχείου, ενώ το πλάτος τη δυναμική του, την ποσοτική σπουδαιότητα.

Μοντέλο, Ιδιοσυγκρασία

Παρατηρούμε τις ακόλουθες διακρίσεις στα χαρακτηριστικά:
Δυναμικό – Αδρανές – Ελεγχόμενο.
Καλλιεργημένο vs Χοντροκομμένο.
Εξωστρεφές vs Εσωστρεφές.
Εξωτερικό πλαίσιο (βαθύτερες τάσεις) vs Δέκτες (άμεση συμπεριφορά).
Οστεώδες (στατικό, κληρονομημένο) vs Σαρκώδες, μυώδες (δυναμικό, εξελισσόμενο).

Σχήμα προσώπου
Α Ζώνη: Εγκεφαλική, βουλητική.
Β Ζώνη: Συναισθηματική, θυμική.
Γ Ζώνη: Ενστικτώδης, ενεργειακή.

Σχέση ύψους – πλάτους
Στις τρεις ζώνες. Συνδυασμοί κυριαρχίας ζωνών, Α/Β,Α/Γ, Β/Γ. Σε κάθε χαρακτηριστικό.

Ο Evan Γεωργουλάκης είναι φυσιογνωμιστής, σκιτσογράφος, σύμβουλος προσωπικής επικοινωνίας και δημιουργός της True Face (www.trueface.eu). Είναι συνιδρυτής της μεθοδολογίας Face your Strengths®, ειδικεύεται στην ανάλυση του χαρακτήρα με τη μέθοδο της μορφοψυχολογίας, ενώ μέχρι σήμερα έχει «ακτινογραφήσει» πάνω από 1.000 πρόσωπα μέσω της φυσιογνωμικής, ανάμεσά τους αυτά του Μπιλ Κλίντον, του Αλ Γκορ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Εχει συνεργαστεί με εταιρείες, οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εγχώρια media, καθώς και με διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN, το BBC και οι «Times» του Λονδίνου. Δίνει ομιλίες και σεμινάρια στο θέμα της προσωπικής επικοινωνίας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ