Τι έχουν περισσότερο ανάγκη οι πρόσφυγες που μένουν στους ελληνικούς χώρους φιλοξενίας; Είναι το φαγητό; Είναι η καλύτερη συνεννόηση με τους ντόπιους; Είναι το Wi-Fi που δεν «πέφτει»; Και, κυρίως, τι μπορεί να κάνει ένας προγραμματιστής για όλα αυτά; Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το Hack the Camp. Πρόκειται για μια διοργάνωση hackathon («μαραθωνίου», κυρίως μεταξύ προγραμματιστών), την οποία υποστηρίζουν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση και ο συνεργατικός χώρος Impact Hub.

Στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, οι τρεις ιδέες (και οι αντίστοιχες ομάδες) που θα αναδειχθούν θα λάβουν έπαθλα, υποστήριξη στην ανάπτυξή τους και χρηματοδότηση, προκειμένου να γίνουν πλέον λειτουργικές εφαρμογές. Στην εναρκτήρια εκδήλωση στη Διπλάρειο Σχολή, στο κέντρο της Αθήνας, οι ομιλητές, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς, και η συνιδρύτρια του Impact Hub, Σόφη Λάμπρου, τόνισαν τη σημασία της εξεύρεσης απτών, άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων.
Η 23χρονη Ιμάν από τη Συρία, η οποία μίλησε στην εκδήλωση, θα ήθελε ιδανικά μια εφαρμογή που να της μεταφράζει όσα τής λένε οι Ελληνες στον δρόμο. «Να ηχογραφώ τι μου λένε, να το στέλνει η εφαρμογή σε μια ομάδα μεταφραστών και να μου στέλνουν γρήγορα πίσω μια περίληψη» ήταν η σκέψη της νεαρής οικονομολόγου. Ομως οι προγραμματιστές έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν σε μια εποχή που η σύνδεση στο Internet θεωρείται δημόσιο αγαθό και πολλές από τις συνεντεύξεις για τις αιτήσεις ασύλου γίνονται μέσω Skype. Εν αναμονή, επομένως, των αποτελεσμάτων…

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ