Καθημερινά, σε κάποια γωνιά του κόσμου, από τη Μόσχα μέχρι το Τορόντο και από την Αθήνα μέχρι τη Σεούλ, όλο και κάποια Εβδομάδα Μόδας λαμβάνει χώρα. Βέβαια, η Εβδομάδα Μόδας που διοργανώθηκε μεταξύ 20-22 Οκτωβρίου στη Σίλικον Βάλεϊ –για την ακρίβεια, το τριήμερο μόδας –ήταν κάπως διαφορετική, καθώς το στυλ συνάντησε την τεχνολογία και ενίοτε, ας μην το κρύψουμε, φλέρταρε ακόμη και με το κιτς. Δεν επρόκειτο για μια κλειστή διοργάνωση με αυστηρές φιγούρες α λα Αννα Γουίντουρ, αλλά για ένα ανοιχτό event, με εισιτήρια που διατέθηκαν προς 20 δολάρια έκαστο και περίπου 500 ανθρώπους να δίνουν το «παρών» κάθε ημέρα. Πίσω από αυτή την ιδιότυπη Εβδομάδα Μόδας που πραγματοποιήθηκε εφέτος για δεύτερη χρονιά βρίσκεται η εταιρεία Betabrand, με βάση το Σαν Φρανσίσκο. Ο κατάλογος των ρούχων της καταρτίζεται μέσα από την όλο και πιο δημοφιλή μέθοδο του crowdsourcing –δηλαδή το κοινό δίνει ιδέες, με τις πιο δημοφιλείς να υλοποιούνται μέσω crowdfunding. Ετσι, η εταιρεία διαπιστώνει ποια είναι τα προϊόντα που θέλει πραγματικά να αγοράσει το κοινό.
Οι δημιουργίες που παρουσιάστηκαν πραγματικά εντυπωσίασαν. Μεταξύ τους, μια μπλούζα που προσαρμόζεται στις διαστάσεις κάθε σώματος, ακουστικά τα οποία μπορούν να φορεθούν και ως περιδέραιο και ένα φόρεμα με ενσωματωμένα φώτα που «κυματίζουν» ανάλογα με τον χτύπο της καρδιάς της γυναίκας που το φορά. Εντυπωσιακότερα όλων ίσως είναι ο δερμάτινος χαρτοφύλακας και το T-shirt που μέσω ενός application αλλάζουν σχήμα.
«Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Και το πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε είναι πραγματικά συναρπαστικό. Μπορούμε να έχουμε λιγότερα ρούχα στις ντουλάπες μας και περισσότερα κομμάτια που μπορούν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν ανάλογα με τη διάθεση και την προσωπικότητά μας σε καθημερινή βάση» δήλωσε η Αλισον Λιούις, η οποία συμμετείχε στις επιδείξεις.
Ισως όλα αυτά να ακούγονται σήμερα σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας που απευθύνονται σε «Hi-tech freaks» της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν αρκετοί ειδικοί, αυτά τα ρούχα σε μερικά χρόνια θα βρίσκονται στα συρτάρια μας –αν υπάρχουν δηλαδή συρτάρια και δεν ξεπετάγονται κατευθείαν από τον 3D εκτυπωτή μας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ