Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή είναι ένα σημείο του σώματος με ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την περιποίησή του, αφενός επειδή το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και αφετέρου επειδή λόγω υγρασίας και τριβής, κατά την κίνηση, δημιουργείται ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό σε ερεθισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Γυναικολόγων, μία στις τρεις γυναίκες ταλαιπωρείται από ερεθισμούς. Ο καθημερινός, σχολαστικός καθαρισμός, με εξειδικευμένα προϊόντα και όχι με κοινό σαπούνι ή σκέτο νερό, είναι βασικός για την προστασία της ευαίσθητης περιοχής.

Τα προϊόντα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να διατηρούν το φυσιολογικό pH της περιοχής (3,5-4,5), ενώ περιέχουν φυτικά συστατικά, όπως η αλόη και το χαμομήλι, γνωστά για την καταπραϋντική τους δράση.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η κατάλληλη επιλογή εσωρούχου. Τα συνθετικά εσώρουχα ευνοούν την ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας και προκαλούν εφίδρωση. Αντιθέτως, τα βαμβακερά εσώρουχα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, προστατεύοντάς το από ερεθισμούς. Εναλλακτικά, τα σερβιετάκια, με κάλυμμα από 100% βαμβάκι, προσφέρουν φυσικό άγγιγμα και εξαιρετικά φιλική προστασία στην ευαίσθητη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, για υγιεινή προστασία και αποφυγή ερεθισμών, συνιστάται η συχνή αλλαγή σερβιέτας, περίπου κάθε 3-4 ώρες ή και πιο συχνά, ανάλογα με την ημέρα του κύκλου και την ποσότητα της ροής του αίματος. Οσον αφορά τη σερβιέτα, η επιλογή προϊόντων με φιλικό προς το δέρμα σχεδιασμό και υγιεινό, υφασμάτινο κάλυμμα προσφέρει υγιεινή προστασία, χωρίς ερεθισμούς.

Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος είναι οι πιστοποιήσεις του. Ενα δερματολογικά ελεγμένο προϊόν, το οποίο έχει την έγκριση αναγνωρισμένου επιστημονικού φορέα (όπως για παράδειγμα της Ενωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος) και, το κυριότερο, έχει ελεγχθεί για απουσία βλαβερών ουσιών από διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα, όπως το Oeko-Tex®, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει στο δέρμα την κατάλληλη προστασία.

Επειδή η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η πρόληψη, είναι σημαντικό να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Κουζίνα εν τάξει
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environment and Behavior», επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ αναφέρουν πως ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε την υπερκατανάλωση θερμίδων είναι να κρατάμε καθαρή την κουζίνα μας, διότι το χαοτικό περιβάλλον μάς κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων και έτσι αφηνόμαστε πιο εύκολα και σε μια διατροφική ακαταστασία. Αντίθετα, μια καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα μπορεί να μας αποτρέψει από το ανεπιθύμητο τσιμπολόγημα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ψεύτες από κούνια

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως αρκεί να κοιτάξουν στα μάτια το παιδί τους για να καταλάβουν αν τους λέει αλήθεια ή ψέματα. Η πεποίθηση αυτή, όμως, απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ερευνητές που έκαναν μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Law and Human Behavior» μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 10.000 παιδιά και ενηλίκους. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ενήλικοι καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων. Δεν πέφτουν μέσα, δηλαδή, ούτε τις μισές φορές. Οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται παιδιά (εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.) τα καταφέρνουν ελάχιστα καλύτερα από τους γονείς στο να αντιλαμβάνονται τα ψέματα των μικρών.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ακόμη και τρίχρονα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ όλα γίνονται καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν.

Με τη συνεργασία της μαιευτήρος-χειρουργού-γυναικολόγου Ολγας Ε. Μπίκου.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ