Το αληθινό στόρι της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς έχει κάτι το αστεία συγκινητικό. Μια εκκεντρική γυναίκα στη Νέα Υόρκη των δεκαετιών ’20-’40, έχοντας μια φρικτή φωνή και αγνοώντας επιδεικτικά τα κοροϊδευτικά γέλια κοινού και κριτικών, με τη βοήθεια των κοσμικών φίλων της και του ατζέντη συντρόφου της, Σεντ Κλερ Μπέιφιλντ, κατάφερε με το πείσμα της να περάσει στην ιστορία του λυρικού τραγουδιού, έστω και αν αυτό έγινε με τον τίτλο της χειρότερης τραγουδίστριας όλων των εποχών. Η ιστορία της, η οποία έχει μεταφερθεί προσφάτως και στη μεγάλη οθόνη μέσα από τις ταινίες «Florence: Φάλτσο Σοπράνο» με τη Μέριλ Στριπ και «Μαργκερίτ» με την Κατρίν Φρο, παρουσιάζεται από τα τέλη Οκτωβρίου μέσα από το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο «Glorious» στην αίθουσα «Ιφιγένεια» του «Θέατρον» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με την Αννα Παναγιωτοπούλου στον ομώνυμο ρόλο και τον Πέτρο Ζούλια στη σκηνοθεσία.
Οι πρόβες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο και το καστ των πρωταγωνιστών συμπληρώνουν ο Γιάννης Βούρος, η Ερση Μαλικένζου, η Κατερίνα Ζιώγου, ο Μιχαήλ Τιτόπουλος και η Φρειδερίκη Φίλη.
«Θεωρώ ότι η ιστορία της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάτι και πως ποτέ κανένας δεν πρέπει να παραιτείται. Και νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα μηνύματα αυτή την εποχή που όλοι λίγο έως πολύ παλεύουμε με τη μελαγχολία, την κατάθλιψη, την παραίτηση» αναφέρει ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι η Φλόρενς κινητοποιεί τον κόσμο στο να δει το φωτεινό κομμάτι της ζωής και να το διεκδικήσει κόντρα στα εμπόδια και τα προβλήματα που παρουσιάζονται».
Το έργο «Glorious» του πολυβραβευμένου βρετανού συγγραφέα Πίτερ Κίλτερ έχει μεταφερθεί σε 27 γλώσσες και έχει παιχτεί σε πάνω από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο. Η πραγματικά ξεκαρδιστική ιστορία μοιάζει πάντα να συγκινεί, ίσως γιατί συμβολίζει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Και η Φλόρενς τα κατάφερε με έναν θρίαμβο, στις 25 Οκτωβρίου 1944, με την περίφημη εμφάνισή της στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Εκείνη η συναυλία καταγράφηκε ως το ταχύτερο sold out στην ιστορία της αίθουσας και το «Newsweek» έγραψε ότι 2.500 άνθρωποι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο και έμειναν απέξω. Δεν είχε σημασία που το περιοδικό συνέχιζε με μια σαρκαστική κριτική. Η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς τα είχε καταφέρει.
Πληροφορίες: «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540 300) και www.theatron254.gr.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ