Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ έπαιξαν οι Rolling Stones και ο Μπομπ Ντίλαν. Τη δεύτερη μέρα ήταν η σειρά του Πολ Μακ Κάρτνεϊ και του Νιλ Γιανγκ. Και την τρίτη μέρα το κοινό απόλαυσε τον Ρότζερ Γουότερς και τους Who. Πότε συνέβησαν τα παραπάνω; Κάπου στα 1970 ή μήπως το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο; Αν στοιχηματίσατε στο πρώτο, λυπάμαι, χάσατε. Το παραπάνω –εντυπωσιακό από κάθε άποψη –lineup εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Desert Trip στην Καλιφόρνια, στις ίδιες εγκαταστάσεις όπου λαμβάνει χώρα το μουσικό φεστιβάλ Coachella, με τον μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων μουσικών να είναι κατά δεκαετίες μικρότερος. Το παρατσούκλι, μάλιστα, του Desert Trip ήταν Oldchella.
«Απόψε δεν θα κάνουμε αστεία με την ηλικία μας» είπε ο Μικ Τζάγκερ, εδώ και δεκαετίες χαρακτηριζόμενος γερόλυκος της ροκ, ανεβαίνοντας στη σκηνή. Επειτα έπαιξαν το «Come Together» των Beatles, σχολιάζοντας πως «θα παίξουμε τώρα μια διασκευή ενός άγνωστου γκρουπ». Φυσικά, κανείς δεν απέφυγε τα σχετικά αστεία. Σε αντίθεση με τον Ντίλαν, που έπαιξε μόνος μετά τους Stones, ο Νιλ Γιανγκ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ για ένα δίωρο σετ. Και θα λέγαμε ότι η τρίτη μέρα ήταν η μέρα των «νιάτων», του Ρότζερ Γουότερς (Pink Floyd) και των Who.
Είτε επρόκειτο για παρωδία είτε για μια συγκινητική επανένωση αστέρων που δεν υπήρξαν ακριβώς παλιόφιλοι, το βέβαιο είναι ότι η προσέλευση ήταν αθρόα. Συνολικά 75.000 άνθρωποι πέρασαν από το παράδοξο αυτό φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι η ροκ δεν έχει πεθάνει. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα εξακολουθήσει να ζει όταν πια θα έχουν φύγει όλοι αυτοί οι θρύλοι.
Ο.Π.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ