Μία θερμίδα είναι μία θερμίδα, από όπου και αν προέρχεται. Σωστά; «Οχι» απαντούν επιστήμονες από το Σαν Φρανσίσκο και αποδεικνύουν ότι για την υγεία μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το είδος της θερμίδας. Για παράδειγμα, άλλες είναι οι επιπτώσεις που έχουν οι θερμίδες του ψωμιού και άλλες των γλυκών. Για να μας πείσουν μελέτησαν την επίδραση του περιορισμού της ζάχαρης πάνω στο μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ένα σύνολο διαταραχών που περιλαμβάνει υπέρταση, αυξημένη περίμετρο μέσης, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένα επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης και αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Εχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύνδρομο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Στη µελέτη, που δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Obesity», συµµετείχαν παιδιά τα οποία ήταν παχύσαρκα και έπασχαν από τουλάχιστον µία ακόµη παράµετρο του µεταβολικού συνδρόµου. Οι επιστήµονες υπέβαλαν τα παιδιά σε µια σειρά εξετάσεων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να ακολουθήσουν επί εννέα ηµέρες ένα διαιτολόγιο που περιείχε κάθε είδους πρόχειρο φαγητό αλλά κανένα γλυκό. Το διαιτολόγιο περιείχε ακόµη και τις αγαπηµένες λιχουδιές των παιδιών, όπως χοτ ντογκ, πίτσες και τηγανητές πατάτες, αλλά τα γλυκά είχαν αντικατασταθεί από άλλους υδατάνθρακες (π.χ. ψωµί, ζυµαρικά), ενώ οι συνολικές θερµίδες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είχαν παραµείνει σταθερά. Στο τέλος των εννέα ηµερών η διαστολική αρτηριακή πίεση (ο µεγάλος αριθµός στη µέτρηση) των παιδιών είχε µειωθεί κατά 5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), τα τριγλυκερίδιά τους είχαν µειωθεί κατά 33 mg/dl και η κακή (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 mg/dl. Το σάκχαρό τους είχε µειωθεί κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα ινσουλίνης κατά το ένα τρίτο. Το βάρος τους παρέµεινε ίδιο. Τα ευρήµατα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζάχαρη είναι µεταβολικώς επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερµίδων ή των επιδράσεών της στο σωµατικό βάρος, αλλά απλώς επειδή είναι ζάχαρη. Βέβαια, όπως δήλωσαν οι επιστήµονες, πολλά έτοιµα τρόφιµα του εµπορίου περιέχουν ζάχαρη, εποµένως είναι δύσκολο να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή. Αλλά ακόµη κι έτσι, ο όποιος περιορισµός της ζάχαρης έχει µεγάλα οφέλη για την υγεία.

ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Μέρα – νύχτα
Πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας στους τρεις νέους ηλικίας 18-24 ετών ξυπνά στη μέση της νύχτας για να ελέγξει το κινητό για μηνύματα και ειδοποιήσεις. Παρότι η τακτική αυτή δημιουργεί πολλούς καβγάδες με τον/τη σύντροφο που αναρωτιέται από ποιον προέρχεται το μήνυμα και γιατί είναι τόσο σημαντικό να απαντηθεί εκείνη την ώρα, οι νέοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το «κουσούρι», διότι νιώθουν ότι έτσι βρίσκονται σε επαφή με οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Ολα είναι ατμός
Στη Βρετανία ο αριθμός αυτών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (2,8 εκατ.) είναι διπλάσιος από τον αριθμό των καπνιστών κανονικών τσιγάρων. Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και τον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2006-2015 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από καπνιστές συσχετίζεται θετικά με την επιτυχία των προσπαθειών διακοπής, αφού για κάθε αύξηση των ατμιστών κατά 1% αυξάνεται κατά σχεδόν 0,1% ο αριθμός των ανθρώπων που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα. Επειδή όμως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των συσκευών παραμένουν άγνωστες, το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς (BHF) χρηματοδοτεί μεγάλη μελέτη για να εξακριβώσει κατά πόσο είναι ασφαλές το άτμισμα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ