Η είδηση ότι η Κιµ Καρντάσιαν έπεσε θύµα ληστείας στο Παρίσι όπου βρισκόταν για την Εβδοµάδα Μόδας έκανε τον γύρο του κόσµου. Εν συντοµία, κατά τη διάρκεια της νύχτας της 2ας προς 3η Οκτωβρίου ένοπλοι άνδρες, ντυµένοι αστυνοµικοί, εισέβαλαν στο πολυτελές διαµέρισµα όπου διέµενε – λέγεται ότι το ενοίκιο αγγίζει τις 15.000 ευρώ τη βραδιά -, την απείλησαν µε όπλο, την έδεσαν πισθάγκωνα και την κλείδωσαν στο µπάνιο. Η λεία τους; Κοσµήµατα αξίας 10 εκατ. ευρώ. Τα σχόλια στα social media ήταν καταιγιστικά. Kάποιοι έσπευσαν να την ειρωνευτούν διερωτώµενοι αν το συµβάν θα προβληθεί και στο ριάλιτι σόου «Keeping Up with the Kardashians» όπου πρωταγωνιστεί, κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να την υπερασπιστούν, όπως για παράδειγµα ο διάσηµος παρουσιαστής Τζέιµς Κόρντεν, ο οποίος θέλησε να θυµίσει ότι η Κιµ «είναι µητέρα, κόρη, σύζυγoς και φίλη. Να είστε ευγενείς ή βγάλτε τον σκασµό».
Το αναπάντεχο στην όλη υπόθεση είναι ότι η διάσημη τηλεπερσόνα και η ληστεία σε βάρος της αποτέλεσαν μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία. Η αρχηγός της αντιπολίτευσης στον Δήμο του Παρισιού, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, δήλωσε ότι η ληστεία αυτή απέδειξε την έλλειψη ετοιμότητας της γαλλικής πρωτεύουσας να αντιμετωπίσει νέες απειλές. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ανησυχεί για την εικόνα της πόλης –ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί κατά 6,4% αυτό το καλοκαίρι. Οπως ήταν φυσικό, η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό εγγυήθηκε την ασφάλεια των δημόσιων χώρων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για ληστεία σε ιδιωτικό χώρο και ζητώντας να μη μεγαλοποιείται το συμβάν για πολιτικές σκοπιμότητες.
Για κάποιους, βέβαια, υπάρχει θέμα. Το περιοδικό «Le Point» τόνισε ότι η ληστεία αυτή ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή στη φήμη του Παρισιού, η οποία είναι ήδη τραυματισμένη έπειτα από μήνες τρομοκρατικών χτυπημάτων, ταραχών και διαδηλώσεων. Εκανε λόγο, μάλιστα, για σειρά επιθέσεων σε πλούσιους τουρίστες, σημειώνοντας ότι μόλις την προηγούμενη Κυριακή ένας Καταριανός έπεσε θύμα ληστείας κοντά στα Ηλύσια Πεδία, με τους δράστες να του αφαιρούν ένα ρολόι αξίας 100.000 ευρώ. Πάντως, ο απλός τουρίστας μάλλον δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο…
Ε.Β.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ