Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν είναι πλέον σε θέση να διοχετεύει ικανή ποσότητα αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Τα όργανα δεν λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, γεγονός που τους προκαλεί βλάβη και τα εμποδίζει να λειτουργήσουν σωστά. Ο ασθενής εκδηλώνει συμπτώματα όπως κούραση, δύσπνοια και πρήξιμο των άκρων. Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με τον καιρό. Στην Αμερική, όμως, οι γιατροί ανησυχούν και για την επιδείνωση στην οποία μπορεί να συμβάλει η λήψη φαρμάκων για άλλες παθήσεις. Κάποια από αυτά δημιουργούν κατακράτηση υγρών στον οργανισμό και μειώνουν έτσι τη δράση των διουρητικών που χορηγούνται για την ανεπάρκεια. Αλλα πάλι περιέχουν πολύ αλάτι το οποίο αντενδείκνυται στους ασθενείς.
Η Αµερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) εξέδωσε ήδη οδηγίες για τα σκευάσµατα τα οποία µπορεί να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Μερικά συνηθισµένα παυσίπονα, σκευάσµατα για τις ιώσεις και φάρµακα για τις καούρες µπορεί να επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια. Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και µε φάρµακα που χορηγούνται για παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς και µε «φυσικές» θεραπείες που µπορεί να αλληλεπιδράσουν µε τα φάρµακα που χορηγούνται για την αντιµετώπισή της.
Σε αυτά που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια συµπεριλαµβάνονται αντιφλεγµονώδη, φάρµακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, τον διαβήτη και την υπέρταση, για το κρυολόγηµα, τις αρρυθµίες, τον καρκίνο, για νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήµατα, για το αναπνευστικό, για παθήσεις των µατιών, για ρευµατικές παθήσεις, καθώς και για παθήσεις του ουροποιητικού. Ακόµη, πολλά συµπληρώµατα και βότανα µπορεί να είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς µε καρδιακή ανεπάρκεια, διότι είτε περιέχουν εφέδρα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση ή επεµβαίνουν στη δράση των φαρµάκων για την ανεπάρκεια.
Σύµφωνα µε την ιατρική επιθεώρηση «Circulation», οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είναι συνήθως άνθρωποι µεγάλης ηλικίας, οι οποίοι είναι… πολυασθενείς και πρέπει να παίρνουν επτά ή περισσότερα φάρµακα ηµερησίως, τα οποία χορηγούν διαφορετικοί γιατροί –πέρα από τα «φυσικά» σκευάσµατα και τα µη συνταγογραφούµενα προϊόντα που προµηθεύονται από µόνοι τους. Είναι, όµως, απαραίτητο να ενηµερώνεται αναλυτικά ο καρδιολόγος ώστε να αξιολογήσει ποια και κατά πόσο µπορεί να αλληλεπιδράσουν µε τα φάρµακα της ανεπάρκειας ή να επιδεινώσουν
τη νόσο.

ΣΕΞ
Ας πιούμε σ’ αυτό
Οσοι πίνουν έστω και λίγο αλκοόλ παρουσιάζουν σημαντική μείωση των σεξουαλικών αναστολών τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως νιώθουν και μεγαλύτερη ερωτική επιθυμία. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychopharmacology» έδειξε ακόμη ότι μετά την κατανάλωση μπίρας οι εθελοντές έδιναν την εντύπωση ότι έλκονται περισσότερο από τις εικόνες χαρούμενων προσώπων και κοινωνικών εκδηλώσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αλκοόλ αύξανε την κοινωνικότητά τους. Εν κατακλείδι, έχουν μεν δίκιο όσοι πιστεύουν πως υπό την επήρεια αλκοόλ βλέπουμε πιο όμορφους τους ανθρώπους γύρω μας, ωστόσο όσοι νομίζουν ότι με το ποτό θα έχουν περισσότερες πιθανότητες για σεξ μάλλον θα απογοητευτούν.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το βάδισμα του νταή

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ αξιολόγησαν την επιθετικότητα εθελοντών με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και τον τρόπο με τον οποίο βηματίζουν με φυσιολογική ταχύτητα. Οπως διαπίστωσαν, η φιλική, ευγενική συμπεριφορά και η εξωστρέφεια ήταν πιο έντονες σε όσους κινούσαν περισσότερο τους γοφούς τους όταν περπατούσαν.

Η συνειδητότητα και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν πιθανότερες σε όσους κινούσαν λιγότερο από όλους το σώμα τους, ενώ όσοι κινούσαν έντονα τους γοφούς αλλά και τα χέρια τους είχαν περισσότερες ενδείξεις επιθετικότητας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ