Η φάβα της Σαντορίνης είναι μοναδική, ισχυρίζονται οι Σαντορινιοί, και σε γενικές γραμμές έχουν δίκιο, δεδομένου ότι το φυτό Λάθυρος το κλύμενον (Lathyrus clymenum) μεγαλώνει στο ιδιόμορφο ξερικό οικοσύστημα του νησιού, όπου το πορώδες και αμμώδες έδαφος που εμπεριέχει και την ηφαιστειακή τέφρα τού επιτρέπει να συγκρατεί την υγρασία της νύχτας, η οποία προέρχεται από τη θάλασσα, ακόμη και σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας. Είναι δε ένα εντελώς διαφορετικό ψυχανθές από το κατσούνι (Pisum sativum), που δίνει την πιο γλυκιά φάβα της Αμοργού, της Σχοινούσας και των υπόλοιπων Μικρών Κυκλάδων.
Ανατρέχοντας στο γαστρονομικό φεστιβάλ της Σίφνου, θυμήθηκα πως όταν εμφανίστηκε ο μάγειρας των πανηγυριών, κ. Λευτέρης Ξαγοράρης, από τον Πύργο της Σαντορίνης, μας είπαν ότι την πρώτη ημέρα που μαγειρεύεται το φάβα –προσέξτε το ουδέτερο γένος που χρησιμοποιούν οι Σαντορινιοί για να περιγράψουν το όσπριό τους –σερβίρεται σχεδόν σε υδαρή μορφή, ως χυλός ή ως σούπα. Ετσι σκέφτηκα να τη μαγειρέψω κι εγώ ως σούπα, προσθέτοντας διαφορετικά υλικά, που θα μπορούσαν να προβάλουν τη νοστιμιά της με άλλον τρόπο.


Αρωματική σούπα οσπρίων

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. (75 γρ.) κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. (60 γρ.) πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με τη λάμα ενός μαχαιριού
  • 1 φλιτζ. φάβα
  • 1 κομμάτι 2,5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κ. καφέ κύμινο, σε σκόνη
  • 2 κ. καφέ κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κ. σούπας πετιμέζι ή πετιμέζι ροδιού
  • 2 χοντρές φέτες λεμονιού, ακέρωτου, με τη φλούδα τους
  • 1.250 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζ. (250 γρ.) ντομάτες, πολτοποιημένες
  • 1 πρέζα καυτερή πάπρικα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4 κ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • sour cream ή γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές για 5 λεπτά, ώσπου να μαραθούν ελαφρώς. Τα διατηρείτε ζεστά. Σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Προσθέτετε τη φάβα, το κολοκυθάκι και την κόκκινη πιπεριά, το τζίντζερ, το κύμινο, τον κόλιανδρο και το πετιμέζι και τα ανακατεύετε με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε και τις φέτες του λεμονιού, τον ζωμό, τις ντομάτες, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Αν προτιμάτε τη σούπα πιο αραιή, προσθέτετε επιπλέον ζωμό. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τις φέτες του λεμονιού και πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα φύλλα του κόλιανδρου. Αν είστε σίγουροι πως αρέσει σε όλους, μπορείτε να προσθέσετε τον κόλιανδρο προτού βάλετε τη σούπα στο μπλέντερ. Σερβίρετε και προτείνετε να προσθέσει ο καθένας από μια κουταλιά sour cream ή γιαούρτι στο πιάτο ή στο μπολ του.

Tips

  • Θα χρειαστεί να πλύνετε και να μουλιάσετε τη φάβα σε νερό, για τουλάχιστον 2 ώρες, για να συντομεύσετε τον χρόνο του μαγειρέματος.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινες φακές, ξεπλυμένες και μουλιασμένες επίσης στο νερό, για 2 ώρες.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ