Δεν αποτελεί οποιουδήποτε τύπου είδηση το ότι η τέχνη και η πολιτική πολλές φορές συναντώνται. Καλλιτέχνες γίνονται πολιτικοί, πολιτικοί γίνονται καλλιτέχνες. Πολιτικοί συµπεριφέρονται σαν καλλιτέχνες και καλλιτέχνες συµπεριφέρονται ως πολιτικοί. Πολιτικοί λογοκρίνουν την τέχνη και καλλιτέχνες σχολιάζουν την πολιτική µε τα έργα τους. Οι επερχόµενες αµερικανικές εκλογές, όπως και αντίστοιχες εκλογικές αναµετρήσεις του παρελθόντος, δεν µένουν εκτός της καλλιτεχνικής ζωής, κυρίως των ΗΠΑ. Το ίδιο συµβαίνει και µε τις κάλπες του επόµενου µήνα. Πολλοί καλλιτέχνες ανά τον κόσµο αισθάνθηκαν την ανάγκη να σχολιάσουν τη µάχη µεταξύ των δύο υποψηφίων, της Χίλαρι Κλίντον και του ανεκδιήγητου Ντόναλντ Τραµπ.
Ενα κομμάτι το οποίο οι καλλιτέχνες προσέγγισαν με μεγαλύτερη ελευθερία από τους υπόλοιπους σχολιαστές είναι τα ζητήματα φύλου που έχουν εγείρει οι εκλογές αυτές. Από τη μία, η Αμερικανοαυστραλέζα Ιλμα Γκορ περιέλαβε τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον ζωγράφισε ολόγυμνο, με την τεράστια κοιλιά του να επισκιάζει ένα πολύ μικρό πέος. Το έργο της –που εκτίθεται σε γκαλερί του Λος Αντζελες και πωλείται προς 1,4 εκατομμύρια δολάρια –όπως ήταν φυσικό εξαγρίωσε τους οπαδούς του μεγαλομεσίτη-πολιτικού, ένας εκ των οποίων χτύπησε στο πρόσωπο την Γκορ.
Από την άλλη, ο αυστραλός καλλιτέχνης του γκραφίτι Lushsux («τα λούσα είναι χάλια») ασχολήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον. Αρχικώς, τη ζωγράφισε σε τοίχο της Μελβούρνης να φοράει ένα αποκαλυπτικό μαγιό με την αστερόεσσα, από το οποίο εξείχαν χαρτονομίσματα δολαρίου. Οταν οι Αρχές τού ζήτησαν να το σβήσει ως πολύ προκλητικό, εκείνος προτίμησε να «ντύσει» τη Χίλαρι με μια μπούρκα, υπερτονίζοντας έτσι το στοιχείο του φύλου.
Πέρα από τους παραπάνω, ακόμη περισσότεροι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τις αμερικανικές εκλογές. Οι Ντέιβιντ Γκίσον και Μέρι Μιχέλιτς εμπνεύστηκαν μια περφόρμανς με θέμα την προεκλογική περίοδο. Ο σουηδός μουσικός Ledinsky έγραψε το τραγούδι «DonaldTrumpMakesMeWannaSmokeCrack» («Ο Ντόναλντ Τραμπ με κάνει να θέλω να καπνίσω κρακ»). Ο Μαρκ Γουάγκνερ εμπνεύστηκε ένα κολάζ με τις μορφές των δύο υποψηφίων να σχηματίζονται από δολάρια («Hillary Billary vs. Dollar Donald»). Λίγο πριν από την κάλπη, μίλησαν τα πινέλα.
Ο.Π.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ