Κι αν δεν είδαμε φέτος τατουάζ στις παραλίες και στα μπαρ… Λουλούδια, χελιδόνια, φράσεις, άγκυρες, το πειρατικό του κάπτεν Τζιμ, τα πάντα έχουν απεικονιστεί επάνω στο ανθρώπινο σώμα. Η αισθητική είναι ένα θέμα, καθώς σε άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι, και η υγεία ένα άλλο θέμα. Εχουν ακουστεί πολλά για τους κινδύνους που συνδέονται με την ποιότητα των μελανιών, για τα χημικά που χρησιμοποιούνται, ακόμη και για την εμφάνιση λοιμώξεων και αλλεργικών αντιδράσεων. Εχει, όμως, και τα θετικά της η δερματοστιξία, καθώς τα πολλαπλά τατουάζ μπορεί να ενισχύουν σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τις αντιδράσεις του στις επιθέσεις ιών και βακτηρίων, όπως ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
Στη µελέτη, η οποία δηµοσιεύθηκε στην «Αµερικανική Επιθεώρηση Ανθρώπινης Βιολογίας» (AJHB), συµµετείχαν γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 18 έως 47 ετών. Οι επιστήµονες συνέλεξαν δείγµατα σάλιου από τους συµµετέχοντες τόσο πριν όσο και µετά τη διαδικασία του τατουάζ, κάτι που χρησιµοποιείται για τη µέτρηση των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης Α (ενός αντισώµατος που λειτουργεί ως πρώτη γραµµή άµυνας ενάντια σε κοινές λοιµώξεις) και της κορτιζόλης, η οποία θεωρείται η ορµόνη του στρες. Ακόµη, κατέγραψαν πόσα τατουάζ είχε καθένας από τους συµµετέχοντες στην έρευνα, πόσα χρόνια είχαν περάσει από το πρώτο του και ποιο ποσοστό του σώµατός του καλυπτόταν από τατουάζ.
Οι αναλύσεις τους έδειξαν πως το ανοσοποιητικό σύστηµα κινητοποιείται την ώρα του τατουάζ παράγοντας αντισώµατα, προκειµένου να προφυλαχθεί το σώµα από τυχόν µόλυνση η οποία µπορεί να προκύψει από την πληγή που δηµιουργείται, καθώς και από το γεγονός ότι η πληγή αυτή πρέπει να επουλωθεί. Η αντίδραση του οργανισµού στο τατουάζ µοιάζει µε εκείνη της άσκησης. Οπως ο ασκούµενος πονάει παντού και έχει πιαστεί στην πρώτη προπόνηση, αλλά µε τον καιρό προσαρµόζονται οι µύες στην καταπόνηση, έτσι και µε το πρώτο τατουάζ ο οργανισµός εξαντλείται από το στρες και η άµυνά του πέφτει, αλλά µε τα επόµενα τατουάζ, σιγά σιγά, συνηθίζει και το ανοσοποιητικό σύστηµα βγαίνει ενισχυµένο. Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι δεν πρέπει κάποιος να κάνει καινούργιο τατουάζ εάν είναι ήδη άρρωστος, καθώς στην περίπτωση αυτή η επίδραση της κορτιζόλης επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία επούλωσης.

ΑΣΚΗΣΗ
Η νιότη θέλει τρέξιμο

Η αεροβική άσκηση (τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, κωπηλασία, χορός, κολύμπι και άλλα αθλήματα που αυξάνουν την αντοχή) υποχρεώνει την καρδιά και τους πνεύμονες να εργάζονται περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Μια πρόσφατη έρευνα από το Τορόντο του Καναδά έδειξε ότι η τακτική αεροβική άσκηση στη μεσήλικη ζωή μπορεί να καθυστερήσει τη βιολογική γήρανση του ανθρώπου κατά 10 έως 12 χρόνια. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την ευεξία των ηλικιωμένων, προσφέροντας περισσότερη αυτονομία στα βαθιά γεράματα, συνδέεται με μείωση των κινδύνων για σοβαρές ασθένειες, με γρηγορότερη ανάκαμψη ύστερα από τραυματισμούς ή αρρώστιες, μείωση του κινδύνου πτώσεων λόγω καλύτερης κατάστασης της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεών τους.

ΟΡΑΣΗ
Για πέταμα

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αντικαθίστανται το αργότερο κάθε δύο χρόνια, διότι η προστατευτική δράση τους έναντι της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βραζιλία. Οι ηλιακές ακτίνες βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα ενάντια στη UV που διαθέτουν οι φακοί τους, προκαλώντας αλλεπάλληλες μικροφθορές στα μάτια, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων οφθαλμοπαθειών. Αν μάλιστα κάποιος χρησιμοποιεί τα γυαλιά ηλίου περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, πρέπει να τα αντικαθιστά πολύ νωρίτερα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ