Στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών, ενώ ο µεγάλος ολλανδός ζωγράφος µαθήτευε πλάι στον Πίτερ Λάστµαν, αποφάσισε να ζωγραφίσει µια σειρά έργων εµπνευσµένων από τις πέντε αισθήσεις. Τα τρία από αυτά, η «ακοή», η «αφή» και η «όραση», είχαν ανακαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια και ήταν εν πολλοίς γνωστά. Τα δύο πρώτα ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή Leiden στη Νέα Yόρκη και το τελευταίο στο Μουσείο De Lakenhal, στην πόλη Λάιντεν της Ολλανδίας, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Ρέµπραντ. Ωστόσο, στην έκθεση «Sensation: Rembrandt’s First Paintings» («Τα πρώτα έργα του Ρέµπραντ»), στο Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη, η οποία διαρκεί έως τις 27 Νοεµβρίου, εµφανίζεται ακόµη ένα έργο της σειράς, άγνωστο µέχρι πέρυσι.
Η «όσφρηση» του Ρέμπραντ, δηλαδή το έργο «Ο λιπόθυμος ασθενής», ανακαλύφθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο –ήταν ξεχασμένο σε ένα υπόγειο στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ. Ο ιδιοκτήτης (έχει διατηρήσει την ανωνυμία του μέχρι σήμερα) το προώθησε σε έναν μικρό οίκο δημοπρασιών με σκοπό το έργο να πιάσει 500 έως, το πολύ, 800 δολάρια. Εκεί το εντόπισαν ειδικοί ιστορικοί τέχνης που διαπίστωσαν ότι δεν είναι απλώς ένα έργο συναφές με την πρώιμη εποχή του μεγάλου ολλανδού ζωγράφου, αλλά ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ τού ότι πράγματι αποτελεί έργο του ιδίου, και έτσι τελικά αυτό πουλήθηκε προς κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια στη συλλογή Leiden, η οποία περιελάμβανε ήδη την «ακοή» και την «αφή».
Τα τέσσερα αυτά έργα επανενώνονται για πρώτη φορά στην έκθεση της Οξφόρδης. Και βεβαίως, κάπου εκεί έξω υπάρχει και ένα αυθεντικό έργο του Ρέμπραντ που αφορά τη γεύση και κανείς δεν το έχει δει εδώ και 400 χρόνια…
Ο.Π.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ