Λόγω των κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και σύμφωνα με τις νέες οινοποιητικές απόψεις, ο τρύγος στα νότια, τουλάχιστον για τις λευκές ποικιλίες, ξεκινάει περίπου ένα με ενάμιση μήνα νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Ο Σεπτέμβριος δεν έπαψε να θεωρείται τρυγητής και να διατηρεί ως σύμβολά του τα σταφύλια και τους μούστους, που βράζουν σε βαρέλια και δεξαμενές. Φέτος, όμως, δεν θα αναφερθώ πάλι στον φρέσκο χυμό του σταφυλιού, στον μούστο, που αποτελεί τη βάση για τη μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα ή το πετιμέζι.

Τα δύο ζελέ που ακολουθούν γίνονται με βάση το κρασί.

Το μεν πρώτο πήζει χάρη στον φυσικό χυμό του μήλου και το δεύτερο χρησιμοποιεί ζελατίνα και χυμό πορτοκαλιού. Θα πρέπει να σημειώσω πως το κρασί, όπως συμβαίνει και όταν το χρησιμοποιούμε σε σάλτσες, χάνει την αλκοολικότητά του μεν καθώς φλαμπάρεται, αλλά διατηρεί τα αρώματά του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αν θελήσετε να ακολουθήσετε τη συνταγή, να χρησιμοποιήσετε ένα κρασί σε καλή κατάσταση, γιατί όσο εύκολα αναδεικνύονται τα αρώματά του, αποκαλύπτονται και τα ελαττώματά του.

Ζελέ από κόκκινο κρασί



Υλικά για 6 βαζάκια των 250 ml

  • 750 ml κόκκινο κρασί καλής ποιότητας, από κάποια αρωματική ποικιλία της αρεσκείας σας
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml φρέσκο χυμό μήλου (Τριπόλεως ή Ζαγοράς)
Εκτέλεση



Ρίχνετε το κρασί σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια το φλαμπάρετε για μερικά λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του, και προσθέτετε τη ζάχαρη και τον χυμό του μήλου. Το βράζετε ξανά για άλλα 15 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς το, ανά τακτά διαστήματα. Το ζελέ είναι έτοιμο όταν ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα κρύο πιάτο πήξει αμέσως. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, ξαφρίζετε, μοιράζετε το ζελέ σε ζεστά αποστειρωμένα* βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας, τα κλείνετε καλά και τα τοποθετείτε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το ζελέ. Συνοδεύει τυριά ή αλλαντικά.
Ζελέ με μοσχάτο Σάμου και χυμό πορτοκαλιού


Υλικά για 3 μπολ των 250 ml

  • 20 γρ. ζελατίνα
  • 150 ml νερό
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 600 ml γλυκό μοσχάτο κρασί (Σάμου)
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε μερικές κουταλιές κρύο νερό. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και αφού πάρει 2-3 βράσεις, ρίχνετε τον χυμό του πορτοκαλιού και αφήνετε το σιρόπι να βράσει 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, ενσωματώνετε τη ζελατίνα, ανακατεύετε για να διαλυθεί και προσθέτετε το κρασί. Ανακατεύετε και πάλι. Αφήνετε το ζελέ να χλιάνει αρκετά και το μοιράζετε σε ατομικά μπολ. Τα βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες και σερβίρετε με ψιλοκομμένα φρούτα (σταφύλια χωρίς κουκούτσια ή νεκταρίνια).
Tips
  • Αν χαρίσετε αυτά τα ζελέ σε κάποιον οινόφιλο, μην ξεχάσετε να αναφέρετε στην ετικέτα το όνομα και τον παραγωγό του κρασιού που χρησιμοποιήσατε.
  • Αποστείρωση: Πλένετε τα βαζάκια μαζί και τα καπάκια τους και τα ξεπλένετε με ζεστό νερό. Τα τοποθετείτε ανάποδα σε ένα ταψί, στρωμένο με πολύ καθαρή πετσέτα κουζίνας. Βάζετε το ταψί στον φούρνο, στους 100°C, για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε, τα γεμίζετε αμέσως.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ