Είναι από αυτές τις ευχάριστες ειδήσεις οι οποίες καταφέρνουν πού και πού να διεισδύσουν στη ζοφερή κατά τα άλλα ελληνική επικαιρότητα. Η ελληνική µη κερδοσκοπική Οργάνωση Γη κατέκτησε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισµό #NatureForAll, o oποίος πραγµατοποιήθηκε στη Χαβάη και είχε στόχο να αναδείξει τον φορέα µε τις πιο δηµιουργικές πρακτικές σύνδεσης του ανθρώπου µε τη φύση. Ο ανταγωνισµός δεν ήταν µικρός: η ελληνική αποστολή ήταν µία από τις 110 συµµετοχές από 42 χώρες.
Στις πολλές δράσεις που είχε να προτάξει η Οργάνωση Γη στον διαγωνισμό ήταν και το Κέντρο της Γης στο Ιλιον, ένα κέντρο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης. Στόχος του είναι να εμπνεύσει στους ανθρώπους την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να μπορούν να απολαύσουν και να εκτιμήσουν τη δύναμη της ζωής και της φύσης. Κεντρικός στόχος της οργάνωσης, άλλωστε, είναι να εισαγάγει την έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, έναν νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας βάσει του οποίου μπορούμε να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, τη δουλειά μας και φυσικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε η δράση μας να μην έχει δυσανάλογο κόστος προς τους φυσικούς πόρους, ενισχύοντας παράλληλα κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως η συνεργασία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η συλλογική δράση. Τα μέλη της οργάνωσης αναζητούν και προτείνουν τρόπους ώστε μέσα από τη μεταβολή του παραδοσιακού συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης να πετύχουμε μικρές καθημερινές νίκες για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την ενημέρωση και τη βιωματική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Aephoria.net, ένα πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, με σκοπό την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία.
Ισως τα λόγια του Ζακ-Yβ Κουστό, τα οποία φιλοξενούνται στο site της οργάνωσης, να συνοψίζουν καλύτερα το μεγαλύτερο διακύβευμα για τον σύγχρονο άνθρωπο: «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει».

Ε.Β.

Περισσότερα στο www.organizationearth.org

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ