Οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, αλλά παίρνουν λιγότερα απ’ όσα προσδοκούν, λένε οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Η αιτία φαίνεται να είναι ο φόβος και η προκατάληψη. Οι άνδρες, με το ενδεχόμενο της απόρριψης, σταματούν να είναι τόσο διαχυτικοί και εκδηλωτικοί απέναντί τους και επιπλέον υποτιμούν τις ανάγκες των συντρόφων τους, διότι υποσυνείδητα έχουν την πεποίθηση ότι οι γυναίκες όταν είναι παντρεμένες ή μητέρες δεν έχουν τόσο πολλές σεξουαλικές ορμές.
Οι ψυχολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από έρευνα η οποία βασίστηκε σε τρεις μελέτες ζευγαριών που ήταν πολλά χρόνια μαζί και είχαν ηλικία από 18 έως 68 ετών. Και οι τρεις έδειξαν ότι οι άνδρες θεωρούν πως οι γυναίκες δεν επιθυμούν πια να έχουν τόσο ενεργή σεξουαλική ζωή με τους ίδιους και γι’ αυτό δεν κάνουν προσπάθειες, από φόβο μήπως εισπράξουν άρνηση. Ομως οι επιστήμονες επισήμαναν ότι, παρ’ όλο το στρες της καθημερινότητας, τις πιεστικές υποχρεώσεις και τη ρουτίνα, η επιθυμία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε γυναίκες και άνδρες. Θεωρούν δε ότι το σεξουαλικό πάθος σε ένα ανδρόγυνο ή ένα ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια σε σχέση (πάνω από τρία χρόνια) δεν μειώνεται με τον χρόνο, αλλά, αντιθέτως, μπορεί να γίνεται πιο δυνατό αν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ τους. Οι γυναίκες διεκδικούν ισότιμο μερίδιο στη σεξουαλική επιθυμία, γι’ αυτό καλό θα είναι, όπως λένε οι επιστήμονες, οι άνδρες να απαλλαγούν από διάφορες προκαταλήψεις. Οι γυναίκες είναι σεξουαλικά ενεργές και με έντονες επιθυμίες, ακόμη και ύστερα από πολλά χρόνια γάμου ή σχέσης, ακόμη και μετά την τεκνοποίηση.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μεγάλα ποτήρια

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μας συμβουλεύουν να πίνουμε αλκοόλ σε μικρά ποτήρια. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τους θαμώνες μπαρ, διαπίστωσαν πως όταν τους σερβίριζαν την ίδια ακριβώς ποσότητα αλκοόλ σε λίγο μεγαλύτερα ποτήρια, εκείνοι έπιναν περισσότερο. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι «μπερδευόταν» ο εγκέφαλός τους και πίστευε ότι υπήρχε αφθονία αλκοόλ, με αποτέλεσμα να αδειάζουν γρήγορα το ποτήρι τους για να πιουν κι άλλο. Για τις ανάγκες του πειράματος το προσωπικό του μπαρ σέρβιρε κρασί σε ποτήρια διαφόρων μεγεθών, τα οποία άλλαζε κάθε 15νθήμερο. Κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τα μεγαλύτερα ποτήρια (των 370 ml), οι πωλήσεις αυξάνονταν κατά σχεδόν 10%, διότι οι θαμώνες έπιναν πιο γρήγορα το ποτό τους και παράγγελναν το επόμενο.

ΥΠΝΟΣ
Ανενεργός καφές
Η καφεΐνη δεν κάνει θαύματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοιμάται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός του και προσπαθεί να τονωθεί με μερικές κούπες καφέ, δεν θα το πετύχει. Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ η καφεΐνη αρχικά αυξάνει τη νοητική εγρήγορση και βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες, ύστερα από μερικά βράδια λιγοστού ύπνου χάνει τη δύναμή της. Κατά τη διάρκεια μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο των αμερικανικών Επαγγελματικών Ενώσεων Υπνου (Sleep 2016), τις δύο πρώτες ημέρες οι εθελοντές που κοιμούνταν λίγο αλλά κατανάλωναν καφεΐνη είχαν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν μια ουσία placebo, αλλά τις τρεις επόμενες οι χρόνοι τους είχαν μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν καφεΐνη ήταν πιο χαρούμενοι σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, αλλά και αυτή η διαφορά εξανεμίστηκε έπειτα από μερικές ημέρες.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ