«Λέγεται σωστά, Μαριάνε, ότι έρχεται αυτή η στιγμή που πραγματικά είμαστε πολύ γέροι και τα σώματά μας διαλύονται και νομίζω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Γνωρίζω ότι είμαι τόσο κοντά πίσω σου, ώστε αν απλώσεις το χέρι σου, πιστεύω ότι θα μπορέσεις να φθάσεις το δικό μου. Και, ξέρεις, πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο για αυτό, γιατί το γνωρίζεις ήδη. Αλλά τώρα, θέλω μόνο να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο, παλιά φίλη. Ατέλειωτε έρωτα, θα σε δω στο τέλος του δρόμου».
Η 81χρονη Μαριάνε Ιλέν βρισκόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ο καλός της φίλος, ντοκιμαντερίστας Γιαν Κρίστιαν Μόλεσταντ, της διάβαζε το γράμμα του παλιού έρωτά της. Αυτή άπλωσε το χέρι της ασυναίσθητα, όπως την προέτρεπε εκείνος. Ηταν το γράμμα του Λέοναρντ Κοέν που απευθυνόταν προς εκείνη. Του Λέοναρντ Κοέν με τον οποίο έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα στα θρυλικά 60s –και μάλιστα με φόντο ελληνικό. Γιατί εκείνος, μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση της υγείας της, έσπευσε να της γράψει κάποια λόγια. Πάντα μπορούσε να της μιλά, ήταν η γυναίκα για την οποία έγραψε τα τραγούδια «So Long, Marianne» και «Βird οn the Wire».
Ο Κοέν και η Ιλέν γνωρίστηκαν στην Υδρα τη δεκαετία του 1960. Η πανέμορφη Νορβηγίδα είχε φτάσει στο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού από το παγωμένο Οσλο, ακολουθώντας τον αγαπημένο της, τον συγγραφέα Αξελ Γιένσεν. Οταν την παράτησε με ένα μωρό στην αγκαλιά για μια άλλη γυναίκα, εκείνη παρέμεινε στο νησί. Οπως περιγράφεται στο βιβλίο «So Long Marianne, Μαριάνε Ιλέν – Λέοναρντ Κοέν: μια ιστορία έρωτα» (εκδ. Ποταμός), οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν σε ένα μπακάλικο του νησιού. Ο Λέοναρντ εμφανίστηκε μπροστά στη Μαριάνε από το πουθενά και της ζήτησε να καθίσει με τον ίδιο και την παρέα του στα λιγοστά τραπεζάκια της αυλής. Ηταν η αρχή ενός μεγάλου έρωτα.
Η Μαριάνε Ιλέν άφησε την τελευταία πνοή της στα τέλη Ιουλίου. Δύο ημέρες μετά το γράμμα του Κoέν, είχε πέσει σε κώμα. Ο φίλος της Γιαν Κρίστιαν Μόλεσταντ τής σιγοψιθύριζε το τραγούδι «Βird οn the Wire», το οποίο ήταν το αγαπημένο της. Οταν έκλεισε την πόρτα πίσω του, τη φίλησε απαλά στο κεφάλι λέγοντάς της: «So Long, Marianne».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ