Αρχαίο πνεύμα αθάνατο; Αναμφισβήτητα η selfie μεταξύ των δύο αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, της 27χρονης Βορειοκορεάτισσας Χονγκ Ουν-Τζονγκ –ήταν χρυσή ολυμπιονίκης στο άλμα το 2008 στο Πεκίνο –και της 17χρονης Νοτιοκορεάτισσας Λι Εουν-Τζου, θα αποτελεί για πάντα ένα από τα ομορφότερα ενσταντανέ αυτών των Αγώνων. «Για αυτόν τον λόγο κάνουμε τους Ολυμπιακούς» έγραψε εμφατικά στο Twitter του και ο πολιτικός επιστήμονας Ιαν Μπρέμερ, με τη συγκεκριμένη ανάρτησή του να αναπαράγεται πάνω από 18.000 φορές.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ενσαρκώνουν και τη χαρά της συμφιλίωσης των λαών, με τα ολυμπιακά ιδεώδη να αμαυρώνονται δίπλα στις χρόνιες έριδες και τα διπλωματικά τερτίπια. Τα παρατράγουδα άρχισαν προτού καλά καλά ξεκινήσει η διοργάνωση, όταν η ολυμπιακή ομάδα του Λιβάνου αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ίδιο λεωφορείο με τους Ισραηλινούς στον δρόμο για την τελετή έναρξης. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η ομάδα της Σερβίας απέναντι στο Κόσοβο, το οποίο αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, έχει απαγορευτεί στους σέρβους αθλητές σε περίπτωση νίκης να ανεβούν στο βάθρο αν δίπλα τους υπάρχει και κάποιος κοσοβάρος αθλητής. Ευτυχώς, οι πιθανότητες είναι υπέρ τους, καθώς συμμετοχές Σέρβων και Κοσοβάρων συμπίπτουν μόνο σε δύο αθλήματα. Οι παραφωνίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, καθώς σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μια αθλήτρια του τζούντο από τη Σαουδική Αραβία, η Τζουντ Φαμί, δήλωσε τραυματισμό σκόπιμα προκειμένου να αποφύγει αγώνα με την ισραηλινή αντίπαλό της.
Είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αποτελούσαν πάντα μια μεγάλη γιορτή συμφιλίωσης, καθώς όλο και κάποιο παιχνίδι παιζόταν και στην πολιτική-διπλωματική σκακιέρα (π.χ. Βερολίνο 1936, Μόναχο 1972, Μόσχα 1980, Λος Αντζελες 1984). Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η χαριτωμένη Βορειοκορεάτισσα Χονγκ Ουν-Τζονγκ δεν θα αντιμετωπίσει την οργή του Κιμ Γιονγκ Ουν όταν επιστρέψει στην πατρίδα της. Πράγμα μάλλον απίθανο, αν λάβουμε υπόψη ότι ο αθλητής της άρσης βαρών Ομ Γιουν-Τσολ, όταν υπέπεσε πριν από λίγες ημέρες στο βαρύ παράπτωμα να κερδίσει το αργυρό αντί του χρυσού μεταλλίου, αναγνώρισε το λάθος του και απολογήθηκε κλαίγοντας προς τον μεγάλο ηγέτη.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ