H 18χρονη Γιούσρα Μαρντίνι το περασμένο καλοκαίρι έφυγε από το σπίτι της στη Δαμασκό. Εφθασε στην Τουρκία και κατάφερε να επιβιβαστεί σε ένα φουσκωτό με προορισμό τη Λέσβο. Η μηχανή του, όμως, έσβησε μεσοπέλαγα και, παραφορτωμένο καθώς ήταν, κινδύνευε να ανατραπεί. Η Γιούσρα μαζί με την αδελφή της Σάρα και μια άλλη γυναίκα γνώριζαν κολύμπι, βούτηξαν στη θάλασσα και σπρώχνοντας το φουσκωτό το οδήγησαν στις ελληνικές ακτές. Η Γιούσρα Μαρντίνι σήμερα, έναν χρόνο μετά, είναι έτοιμη να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Ρίο και να κολυμπήσει ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος. Αποτελεί ένα από τα δέκα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, η οποία σχηματίστηκε για πρώτη φορά σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να στρέψει τα φώτα στο δράμα των προσφύγων.

Η Γιούσρα Μαρντίνι από τη Συρία πέρυσι αγωνιζόταν για τη ζωή της στα νερά του Αιγαίου, φέτος κολυμπά στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Και αυτοί οι δέκα αθλητές δεν θα αγωνιστούν για τα χρώματα μιας πατρίδας, αλλά κάτω από τη σημαία των πέντε ολυμπιακών κύκλων. Η αρχική επιλογή έγινε από μια λίστα 43 αθλητών και αθλητριών, με τους πέντε εξ αυτών να προέρχονται από το Νότιο Σουδάν, δύο από τη Συρία, δύο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έναν από την Αιθιοπία. Οι έξι από αυτούς είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες, ενώ θα αγωνιστούν στα αθλήματα της κολύμβησης, του τζούντο αλλά και στον στίβο.

Οι επιδόσεις και τα στατιστικά στοιχεία στην περίπτωσή τους δεν έχουν καμία σημασία. Γιατί ο καθένας τους κουβαλά μια ξεχωριστή ιστορία. Για παράδειγμα, ο Κονγκολέζος Πόπολε Μισένγκα έφυγε από το σπίτι του όταν ήταν εννέα χρόνων και περιπλανήθηκε στο δάσος μέχρι να βρει καταφύγιο σε ένα κέντρο εκτοπισμένων παιδιών. Εκεί ήταν που άρχισε να μαθαίνει και τζούντο. Από την άλλη, ο 25χρονος Ράμι Ανίς από τη Συρία δεν στοχεύει σε ένα μετάλλιο, αλλά σε μια selfie με τον Μάικλ Φελπς. Οι δυο τους ίσως βρεθούν στην ίδια πισίνα για τα 100 μ. πεταλούδα. Μετά τον τερματισμό, η selfie μπορεί να έρθει. Αδιαμφισβήτητα θα είναι μια από τις πιο ωραίες στιγμές αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ