Σωτήριον έτος 1875 και ο Βρετανός Μάθιου Γουέμπ βουτάει στα παγωμένα νερά του Ντόβερ. Υστερα από 21 ώρες και 45 λεπτά φθάνει στο Καλαί. Γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει κολυμπώντας τη Μάγχη. Το περίφημο στενό 141 χρόνια εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα θαλάσσια περάσματα για έναν κολυμβητή. Φέτος, στις 28 Αυγούστου, για πρώτη φορά, μια ελληνική ομάδα θα επιχειρήσει να το διασχίσει σε μορφή σκυταλοδρομίας. Το όνομα αυτής Pastra Cretonaxiosa.
Ολα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν τρεις φίλοι, ο Βαγγέλης Ζουρμπάκης, ο Βασίλης Μαρούλης και η Ευγενία Τζαννίνη, αποφάσισαν να κολυμπήσουν τον πρώτο τους αγώνα στο Spetses Marathon. Το έκαναν, τους άρεσε και στην παρέα προστέθηκε λίγο αργότερα ως μέλος αλλά και ως προπονητής ο Σωτήρης Πάστρας, ένας παλιός γνώριμος των φίλων της κολύμβησης –μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008 και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ανδρών στα 100 μ. πεταλούδα. Κάπως έτσι, η πρώτη τους μεγάλη κολυμβητική εξόρμηση ήρθε πέρυσι τον Ιούλιο με τον διάπλου του Βοσπόρου. Το 2016, πιο ώριμοι και με τέσσερα ακόμη μέλη στη σύνθεσή τους, τον Κωνσταντίνο Μίχο, την Ελλη Φλέγγα, τον Θοδωρή Ζουμπουλάκη και τον Αποστόλη Τσαγκαράκη –με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008 -, έβαλαν πλώρη για τη Μάγχη. Πέρα, όμως, από το προσωπικό στοίχημα, η ομάδα κολυμπά και για να στηρίξει το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), καθώς με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν θα αγοραστεί λεωφορείο για τις ανάγκες των παιδιών της.
Το σύνθημα του αγώνα θα δοθεί στις 28 Αυγούστου από τα βράχια του Ντόβερ και ανά μία ώρα ο κάθε αθλητής θα δίνει τη θέση στον επόμενο. Σημειωτέον, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 14 με 18 ώρες για να προσεγγίσουν το πολυπόθητο Καλαί της Γαλλίας. Προς το παρόν, οι ίδιοι προπονούνται στις πισίνες και τα Σαββατοκύριακα ακροβολίζονται σε όλη την Ελλάδα «μαζεύοντας» χιλιόμετρα. Αν κάποιος επισκεφθεί τη σελίδα τους www.pastracretonaxiosa.gr μπορεί να δει την πρόοδό τους (τις συνολικές ώρες προπόνησης, τα χιλιόμετρα που διένυσαν κ.τ.λ.) αλλά και να ενισχύσει την ΕΛΕΠΑΠ.
Ε.Β.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ