Παρόλο που δεν ακούγεται παράταιρο ο Ντέιβιντ Μπόουι να διέθετε μια μεγάλη και ακριβή συλλογή μοντέρνας τέχνης, μαθαίνουμε για την ύπαρξη αυτής ακριβώς της συλλογής μετά τον θάνατό του. Ο αστέρας της ποπ και της ροκ που πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο από καρκίνο στο ήπαρ κρατούσε πράγματι αυτό το μυστικό. Ηταν κάτοχος 300 και πλέον έργων τέχνης, ανάμεσα στα οποία κάποια του Ντέμιαν Χιρστ, του Χένρι Μουρ και του Μαρσέλ Ντυσάν. Τα έργα αυτά, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, πρόκειται να εκτεθούν και έπειτα να δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα έσοδα από τη δημοπρασία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια στερλίνες.


Αντικείμενα ντιζάιν που ανήκαν στον ίδιο και δημοπρατούνται μαζί με τα έργα

Αν και τα περισσότερα από τα κομμάτια της συλλογής είναι βρετανών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, ανάμεσά τους βρίσκεται το έργο «À Bruit Secret» («Ενα φημολογούμενο μυστικό»), του Γαλλοαμερικανού Μαρσέλ Ντυσάν, του οποίου η αξία υπολογίζεται στις 250.000 στερλίνες. Το πιο ακριβό απόκτημα της συλλογής, με αξία που εκτιμάται στα 2,5 εκατομμύρια στερλίνες, είναι ένα έργο με τεχνοτροπία γκραφίτι του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά («Air Power»). Ακόμη, ο Μπόουι ήταν κάτοχος επτά εκ των γνωστών μονόχρωμων τοπίων του Βρετανού Τζον Βίρτσιου.



Το έργο «Air Power» του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, το πιο ακριβό απόκτημα της συλλογής μοντέρνας τέχνης του Ντέιβιντ Μπόουι

Μαζί με 267 από τα έργα τέχνης του Μπόουι, θα δημοπρατηθούν ακόμη 120 αντικείμενα και γλυπτά. Ανάμεσά τους και ένα στερεοφωνικό συγκρότημα από τη δεκαετία του ’60 το οποίο σχεδίασαν οι διάσημοι ιταλοί ντιζάινερ Ακίλε και Πιερ Τζιάκομο Καστιλιόνι. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα καρπωθεί η οικογένεια του εκλιπόντος η οποία έλαβε και την απόφαση να βγάλει τα αντικείμενα στο σφυρί.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι αυτό συνέβη λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου και όχι λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ο.Π.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ