Η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ δεν θα περιλαμβάνει ούτε σεξ, ούτε ψέματα, ούτε βιντεοταινίες, όπως η μεγάλη επιτυχία του το 1989. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής κινηματογραφικής ιστοσελίδας Deadline, ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία των Panama Papers, της μεγαλύτερης διαρροής εγγράφων όλων των εποχών.
H ταινία θα είναι βασισμένη στο βιβλίο «Secrecy World» του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Τζέικ Μπέρνστιν, ο οποίος συμμετέχει στην κοινοπραξία δημοσιογράφων ICIJ που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε τον τεράστιο όγκο δεδομένων των Panama Papers. Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια αρχεία του νομικού γραφείου του Παναμά Mossack Fonseca, που ανέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και λειτουργούν οι εταιρείες σε offshore οικονομικά κέντρα, καθώς επίσης αποκάλυψε πολλά ονόματα κατόχων τέτοιων εταιρειών. Τη διασκευή του βιβλίου σε σενάριο ανέλαβε να κάνει ο σεναριογράφος του «Πληροφοριοδότη» Σκοτ Ζ. Μπερνς.
Αν και το 2009 ο Σόντερμπεργκ είχε δηλώσει ότι έφτασε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, η πορεία του 53χρονου σκηνοθέτη έκτοτε μαρτυρά μάλλον το αντίθετο. Σκηνοθέτησε μια τηλεοπτική σειρά («The Knick»), ενώ υπήρξε παραγωγός σε άλλη μια σειρά βασισμένη σε δική του ταινία («The Girlfriend Experience») και σε ακόμη ένα φιλμ («Magic Mike XXL»).
Είναι ο Σόντερμπεργκ ο κατάλληλος να σκηνοθετήσει ένα high-tech θρίλερ, όπως μάλλον θα είναι η ιστορία των Panama Papers; Η απάντηση είναι μάλλον θετική. Ο σκηνοθέτης από την αρχή της καριέρας του διαθέτει μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να συλλαμβάνει τον παλμό της κάθε εποχής και να τον προσαρμόζει σε όσα ζητά το Χόλιγουντ. Από την άλλη, μπορεί να σκηνοθετήσει το «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου» της εποχής μας; Εδώ, οι απόψεις διίστανται…

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ