Γιατί, αλήθεια, ασχολήθηκαν τόσο πολλοί τόσο πολύ µε το φόρεµα της Μπέτυς Μπαζιάνα κατά την επίσηµη επίσκεψη του συντρόφου της Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο; Γιατί η φωτογραφία της µε το µπορντό, κοντό, στράπλες φόρεµα και τα µαύρα πέδιλα «κοινοποιήθηκε» στα social media συνοδευόµενη από εκατοντάδες χιλιάδες υποκειµενικά σχόλια για το αν ήταν κατάλληλο για την περίσταση ή όχι; Γιατί τόσο πολλοί αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν για το αν της πήγαινε ή όχι, κοιτώντας τις εικόνες που έρχονταν από το µακρινό Πεκίνο; Τελικά, τι είναι εκείνο που κάνει µια εικόνα τόσο «δυνατή»;
Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα που να πατάει στην τετράγωνη λογική, συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει. Η κυρία Μπαζιάνα προφανώς θα φοράει ό,τι θέλει στο πλαίσιο της ευπρέπειας. Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να απολογηθεί για την παράβλεψη σειράς ενδυματολογικών πρωτοκόλλων, αυτός είναι μάλλον ο σύντροφός της, ο οποίος, σε αντίθεση με την ίδια, κατέχει θεσμική θέση. Κάποιος κάποτε ίσως θελήσει να κάνει μια μελέτη για το πόσο κόστισαν στην ελληνική διπλωματία και οικονομία οι γραβάτες που ποτέ δεν φορέθηκαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ομως, αυτό είναι ένα διαφορετικό, εν πολλοίς πονεμένο, κεφάλαιο.
Πίσω στην πλατεία Τιεν Αν Μεν: Σεξιστικές ανοησίες του στυλ «παραείναι ακάλυπτη η πρώτη κυρία» δεν συμβαδίζουν με καμία λογική, τετράγωνη ή στρογγυλή, ούτε ευπρέπεια. Τι μένει; Αν της πήγαινε ή όχι το φόρεμα; Ποιος θα μας το πει αυτό; Ο Ιβ Σεν Λοράν θα μπορούσε να μας δώσει μια πραγματικά έγκυρη γνώμη που θα αναγνώριζε το όποιο δικαστήριο, όμως αυτός έχει αποδημήσει εις Κύριον εδώ και χρόνια.
Πάμε αντίστροφα τώρα. Εγιναν όλοι οι Ελληνες που έσπευσαν να σχολιάσουν ειδικοί επί του κινεζικού διπλωματικού πρωτοκόλλου, σεξιστές ή γκουρού της μόδας; Σίγουρα κάποιοι, περισσότεροι ή λιγότεροι, συγκεντρώνουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και πάλι…
Κι όμως, το γεγονός παραμένει: το συγκεκριμένο στιγμιότυπο που παρακολουθήσαμε την περασμένη Δευτέρα μάς έδωσε την εικόνα, συγκεκριμένα τη σειρά εικόνων της εβδομάδας. Η Μπέτυ Μπαζιάνα με το μπορντό φόρεμα στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, εκτός από τη φωτογραφία της εβδομάδας, μας χάρισε και το μυστήριο της εβδομάδας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ