Οι Pink Martini, ένα από τα πιο πετυχημένα συγκροτήματα της lounge- jazz μουσικής σκηνής έρχεται στην Ελλάδα για δυο συναυλίες, στις 4 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και στις 5 Ιουλίου στην Αθήνα. Η πολυπολιτισμική μπάντα με τις διαφορετικές μουσικές κουλτούρες που έχει την ικανότητα να τραγουδά σε 25 γλώσσες, μας καλεί σε μια εμπειρία νοσταλγικής διάθεσης σε jazz ρυθμούς. Ο δημιουργός των Pink Martini, Thomas Lauderdale, μας μιλά για τους δεσμούς του συγκροτήματος με την Ελλάδα, για την ιδιαίτερη ενέργεια του ελληνικού κοινού και για την σημασία της μουσικής.

Πώς ένα συγκρότημα από το Πόρτλαντ του Όρεγκον καταφέρνει να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα της Ευρώπης;

«Από την αρχή κάναμε τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες και τώρα τραγουδάμε σε 25 γλώσσες που σύντομα θα γίνουν 27. Παίζουμε live 150 μέρες το χρόνο και έχουμε ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε ήπειρο. Αναρωτιόμουν συχνά, τι είδους μπάντα θα ήθελα να ακούω εγώ προσωπικά. Eπιθυμώ, λοιπόν, μια μεγάλη, πολυπολιτισμική, πολύγλωσση μπάντα. Αυτό που προσπάθησα ήταν να αποτυπώσω την ποικιλομορφία των ήχων, τη διαφορετική κουλτούρα της μουσικής και να τα μοιράσω πέρα από όρια και σύνορα. Έχουμε μια τεράστια ενέργεια πάνω στην σκηνή χάρη στη πλούσια μουσική και την πολιτιστική ποικιλομορφία, την οποία προφανώς οι άνθρωποι τη λατρεύουν».

Τι άλλαξε στους Pink Martini από το πρώτο άλμπουμ ως το τελευταίο; Από το «Sympathique» ως το «Dream a little dream».

«Το «Sympathique» αποτέλεσε το ντεμπούτο του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε το 1997 και το ομώνυμο τραγούδι βραβεύτηκε ως το «Τραγούδι της Χρονιάς» στα Victoires de la Musique βραβεία της Γαλλίας. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο στη Γαλλία, χρυσό στον Καναδά, την Ελβετία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Τα τραγούδια από το άλμπουμ, «Sympathique» έχουν περιληφθεί σε πολλές μουσικές συλλογές και έχουν ακουστεί σε ταινίες. Το άλμπουμ, «Dream a little dream» προέκυψε από τη συνεργασία με τους Τhe Von Trapps , τα δισέγγονα της Μαρίας Von Trapp. Δεν ξέρω τι άλλαξε, ξέρω τι δεν άλλαξε: Μέχρι τώρα κάνουμε τη μουσική που θα θέλαμε να ακούμε».

Παρόλο που υπήρξατε απόφοιτος του Χάρβαρντ, ασχοληθήκατε αποκλειστικά με τη μουσική…

«Αν και σπούδασα Ιστορία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έπαιζα ταυτόχρονα πιάνο σε ορχήστρες. Δεν ήθελα να πάω σε ένα ωδείο γιατί πίστευα ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα ωδεία είναι βαρετοί, δεν ξέρουν πώς να διασκεδάζουν και είναι μονότονοι. Το πραγματικό πάθος μου ήταν η μουσική και ονειρευόμουν μια μοναδική μουσική σταδιοδρομία».

Πώς καταφέρατε να κρατήσετε ενωμένη τη μπάντα;

«Η μουσική είναι ένας βαθύς ωκεανός που μέσα μπορούμε να ανακαλύψουμε υπέροχες ιδέες. Η μπάντα των Pink Martini είναι τυχερή γιατί είναι περιστοιχισμένη από ταλαντούχους μουσικούς. Λατρεύουμε το αίσθημα της μεγάλης ορχήστρας. Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, να μαθαίνουμε τις ιστορίες των λαών και να προσεγγίζουμε ένα ευρύτερο κοινό. Έχουμε μια φανερή αδυναμία στο vintage στυλ καθώς και στο παλιό Χόλιγουντ. Το πιο σημαντικό πράγμα για μας είναι ότι περνάμε υπέροχα πάνω στην σκηνή και αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε».

Υπάρχουν διάσημα συγκροτήματα που άφησαν το σημάδι τους αντιπροσωπεύοντας ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Νιώθετε σαν εξερευνητές ή μελετητές της μουσικής κουλτούρας;

«Ναι, μας αρέσει να ακούμε παλιά τραγούδια από την ημέρα που συναντηθήκαμε και είμαστε ενθουσιασμένοι να ανακαλύπτουμε ένα παλιό pop τραγούδι που απευθύνεται και στο Ευρωπαϊκό κοινό. Οπότε είναι εύκολο και διασκεδαστικό να καταλήγουμε σε νέες ιδέες που συνδυάζουν παλιές μελωδίες με ένα κλασσικό άγγιγμα και υποθέτω ότι αρέσει πολύ και στο κοινό των Pink Martini».

Επηρεάζεται η μουσική σας έκφραση από τα παγκόσμια γεγονότα, όπως πολέμους, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση;

«Φυσικά και επηρεαζόμαστε όλοι από αυτές τις τραγωδίες που συμβαίνουν στον κόσμο. Ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολες στιγμές. Η μουσική έχει αποδείξει ότι μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια. Το όνειρό μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους και να δώσουμε ελπίδα».

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα με παράδοση στη lounge-jazz μουσική, ωστόσο υπάρχει ένα πιστό κοινό που σας ακολουθεί. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

«Είναι εκπληκτικό. Σχετίζεται με την ενέργεια του τόπου αυτού. Έχουμε επισκεφτεί τόσες χώρες και αυτό που θυμόμαστε περισσότερο είναι η απίστευτη ενέργεια του ελληνικού κοινού. Μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεπτόμαστε τακτικά την Ελλάδα με συναυλίες που είναι sold out από το 2001. Υπάρχει αναμφισβήτητα μια ισχυρή σχέση μεταξύ μας. Το ελληνικό κοινό είναι μαζί μας από τα πρώτα βήματά μας».

Διατηρείτε ένα ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα, τόσο με τη διασκευή του τραγουδιού «Τα παιδιά του Πειραιά», όσο και με τη συνεργασία σας με το μουσικό Αντώνη Ανδρέου. Πώς βλέπετε την ελληνική μουσική στο πέρασμα των χρόνων;

«Οι Pink Martini έχουν επεκταθεί και βελτιωθεί ως μπάντα. Έχουμε έρθει στην Ελλάδα πάρα πολλές φορές. Δεν έχω ενημέρωση για το πώς η ελληνική μουσική έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά σίγουρα μου αρέσει πολύ. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε με τον Αντώνη Ανδρέου γιατί είναι ένας σπουδαίος μουσικός».

Pink Martini

Δευτέρα 4 Ιουλίου, Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκη – Τρίτη 5 Ιουλίου, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.