Η παιδική σειρά LATTJO

Μόλις ακούστηκαν τα ονόματά τους, το κοινό ξέσπασε σε ζωηρό χειροκρότημα. Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με τον Τομ Ντίξον, τον διάσημο βρετανό ντιζάινερ, αλλά και με το δανέζικο στούντιο Hay. Απ’ ό,τι φάνηκε από τα δείγματα της δουλειάς που παρουσίασαν, ο ενθουσιασμός δεν θα περιοριστεί μόνο στο άκουσμα της είδησης.

Η καρέκλα Μonobloc και η χρωματική αλλαγή της πανταχού παρούσας τσάντας Frakta σε αποχρώσεις ενός διαχρονικού πράσινου από τους Hay μάλλον θα πρωταγωνιστήσουν στο σκηνικό πολλών σπιτιών. Ο δε καρπός της συνεργασίας με τον Ντίξον δεν έχει ωριμάσει ακόμη, αλλά θα πάρει τελικά τη μορφή ενός κρεβατιού με μια εξελιγμένη τεχνολογία από αλουμίνιο στη βάση του.

Oλα συνέβησαν στο χωριό της ΙΚΕΑ στο Älmhult στη Σουηδία, γενέτειρα του Ingvar Kamprad, ιδρυτή της κολοσσιαίας πλέον εταιρείας, στο πλαίσιο της Democratic Design Day, ενός διημέρου παρουσίασης των δραστηριοτήτων της ΙΚΕΑ ανοιχτού για δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο. Πολλά φλας άστραψαν για τις νέες σειρές, όπως η παιδική LATTJO με τα γοητευτικότατα τερατάκια της, η ασπρόμαυρη SVÄRTA (στα σουηδικά, εξάλλου, σημαίνει μαύρο), με τις υφασμάτινες επιφάνειές της εμπνευσμένες από την Ινδία, και η «γηγενής» STOCKHOLM, με τις λιτές γραμμές της σκανδιναβικής αισθητικής. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και για τις προσθήκες σε πιο παλιές σειρές όπως η ανανεωμένη IKEA PS 2017, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζονται ελαφριά αντικείμενα για όσους επιθυμούν να μετακινούνται εύκολα.
Εκεί συναντήσαμε την Ιντα Πέτερσον, η οποία σχεδίασε δύο double face sleeping bags (ένα φούξια-μπλε και ένα πράσινο-μπλε): «Είναι ένα πολύ ελαφρύ προϊόν το οποίο μπορείς να έχεις παντού μαζί σου. Εχει πολλαπλές χρήσεις γιατί χάρη στα φερμουάρ του γίνεται κουβέρτα αλλά μπορεί να φορεθεί και ως πανωφόρι». Στον ίδιο χώρο μάθαμε τα αποτελέσματα του Life at Home Report, της ετήσιας έρευνας που διεξάγει η ΙΚΕΑ προκειμένου να αφουγκραστεί τον παλμό των νέων τάσεων στον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους σε δώδεκα πόλεις του κόσμου. Η περιήγηση συνεχίστηκε στο νέο μουσείο της IKEA που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη Ιουνίου στο ίδιο κτίριο όπου στεγαζόταν το κατάστημα της περιοχής από το 1958 έως το 2012, μια εντυπωσιακή σύνοψη της ιστορίας του brand, αλλά και στο Prototype Lab, όπου αποκτούν υπόσταση τα προϊόντα και εξελίσσεται η τεχνολογία τους. Eκεί όπου εννέα 3D printers δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, είδαμε τη μεγαλύτερη καινοτομία, η οποία θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή στη συναρμολόγηση των επίπλων: με ένα απλό χειροκίνητο βίδωμα, τα εργαλεία και ο χρόνος που αυτά «κλέβουν» από τον χρήστη θα μπουν τελικά στην άκρη. Στο Τest Lab, στο μέρος όπου δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα των προϊόντων προτού δοθεί το πράσινο φως για να διοχετευθούν στην αγορά, ήρθαμε σε επαφή με τα πιο απίθανα δεδομένα. Ενας μεγάλος κύλινδρος ασκούσε περιστρεφόμενη πίεση σε ένα στρώμα «20.000 φορές περισσότερες από τις 35.000 που απαιτούνται», ενώ μάθαμε ότι χρειάζονται τρία ολόκληρα χρόνια για να δοκιμαστεί η αντοχή και η διάρκεια μιας λάμπας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ