από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Δικαίωμα στο Wi-Fi

Εκείνο που θέλουν περισσότερο οι πρόσφυγες (εκτός από ασφαλή μετάβαση στη χώρα προορισμού τους) είναι πρόσβαση στο Internet
Δικαίωμα στο Wi-Fi
Mε το που φτάνουν στην ακτή, oι selfies δεν είναι παρά η αρχή της πιο σημαντικής από ποτέ σχέσης των προσφύγων με την τεχνολογία. Πηγή: Alkis Konstantinidis/reuters
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι η πρόσβαση στο Internet ένα είδος ανθρωπιστικής βοήθειας; Ρωτώντας τους υπεύθυνους της μη κυβερνητικής οργάνωσης NetHope που έως το τέλος του μήνα θα έχουν εγκαταστήσει ασύρματο Internet σε 21 χώρους φιλοξενίας προσφύγων ανά την Ελλάδα, οι απαντήσεις που θα πάρετε είναι ασφαλώς καταφατικές. Απευθύνοντας την ερώτηση στους πρόσφυγες, οι απαντήσεις θα είναι οι ίδιες. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν βλέπουν τους υπεύθυνους τεχνικούς κρατούν ψηλά το κινητό τους, ζητώντας Wi-Fi.

Οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συντηρούν σύνδεση με πακέτα δεδομένων. Πέρα από αυτό, οι συνεντεύξεις με την Υπηρεσία Ασύλου γίνονται σε προκαθορισμένες ώρες μέσω Skype. Και, βεβαίως, υπάρχουν οι συνεννοήσεις με τους συγγενείς, πίσω στην πατρίδα, ή κάπου αλλού στην Ευρώπη. Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες στους χώρους φιλοξενίας είναι το Facebook και το WhatsΑpp.

Και δεν μιλούμε απλώς για μια ανάγκη. Οταν επικράτησε αναστάτωση στον χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης (όπου υπάρχει και ειδικός θάλαμος για επικοινωνία μέσω Skype), αυτή λύθηκε, έστω και για λίγο, όταν ο τεχνικός της NetHope είπε «Wi-Fi» στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπλοκάροντας την είσοδο. Στο camp στα Λαγκαδίκια η πρώτη ερώτηση πολλών προσφύγων ήταν «Πότε θα έχουμε Wi-Fi;». Στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Sinatex στον Λαγκαδά οι τεχνικοί αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν πινακίδα όπου αναγράφεται «Aν μετακινήσετε αυτό, τότε το Internet θα πέσει».

Οι κανόνες για το Internet στους χώρους φιλοξενίας είναι κάπως αυστηροί και η ποσότητα δεδομένων που αναλογεί σε κάθε πρόσφυγα είναι συγκεκριμένη. Οπως είναι αυτονόητο, είναι κομμένη η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιέχουν πορνογραφία και βία, ενώ, εξαιτίας στενότητας, είναι κομμένη η πρόσβαση και σε υπηρεσίες streaming όπως το ΥouΤube.

Οσο εξοικειωμένος κι αν είναι κάποιος, προκαλεί και πάλι έκπληξη το πόσο η τεχνολογία βρίσκεται μέσα στη ζωή μας. Στη χαρά των αμέτρητων selfies και στον πόνο της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, παντού υπάρχει ένα smartphone να καταγράψει τα πάντα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Βλέμματα περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.