Κάποιο από εκείνα τα ατελείωτα Σαββατοκύριακα (long weekends αγγλιστί) που όλοι ονειρεύονται να δραπετεύσουν και η πόλη ερημώνει, θα μου άρεσε να προσκαλέσω σε γεύμα τους φίλους μου που έμειναν στην άδεια Αθήνα. Δεν θα τους ζητούσα, όμως, να έρθουν πολύ νωρίς. Είναι τόσο ευχάριστο να μην αισθάνεσαι πιεσμένος, ακόμη και όταν πρόκειται να διασκεδάσεις. Λες και δεν μας φτάνει η ένταση της καθημερινότητας, είναι ανάγκη να πρέπει να φτάσουμε και στο σπίτι όπου μας κάλεσαν αυστηρά στην ώρα μας; Θα ήθελα η δική μου πρόσκληση να λέει κάτι σαν «Ελάτε ό,τι ώρα θέλετε, το τραπέζι θα είναι στρωμένο από τις 2 και μετά, θα σας περιμένουμε τσιμπολογώντας και πίνοντας δροσερά, ροζέ κρασιά.

Η ιδέα ενός γεύματος με τα ροζέ κρασιά μού ήρθε πρόσφατα, όταν επισκέφθηκα μια έκθεση κρασιού επικεντρωμένη στα ροζέ και συνειδητοποίησα πόσο λίγα γνωρίζαμε για αυτά. Το ροζέ ταιριάζει εξαιρετικά εκεί που το λευκό είναι λίγο και το κόκκινο πολύ, δηλαδή εκεί που το φαγητό ζητά την αρωματική πολυπλοκότητα ενός κόκκινου και το πιο ντελικάτο σώμα ενός λευκού. Το μυστικό κάθε χαλαρού, φιλικού γεύματος είναι τα φαγητά που δεν απαιτούν να καταναλωθούν αμέσως, όπως το χοιρινό αυτό, που το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αρωματικό ροζέ με καλή δομή.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1/3 από ένα βαζάκι μουστάρδα Dijon, παλαιού τύπου, με σιναπόσπορους
  • 4 κ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (κατά προτίμηση χωρίς ολόκληρα κομμάτια φρούτου)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
  • 2 χοιρινά φιλέτα (δηλαδή 2 μεγάλα κομμάτια ψαρονέφρι, περίπου 1,5-2 κιλά)
  • 1 κ. καφέ αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 450 γρ. βερίκοκα, χωρίς το κουκούτσι τους, κομμένα στα τέσσερα

Εκτέλεση

Ανάβετε τον φούρνο σας στη λειτουργία του γκριλ. Απλώνετε αλουμινόχαρτο στον πάτο ενός ταψιού. Σε ένα φαρδύ μπολ αναμειγνύετε τη μουστάρδα με τη μαρμελάδα και το σκόρδο. Σκουπίζετε καλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο ταψί, αφήνοντας αρκετό χώρο γύρω του. Αλατοπιπερώνετε τα φρέσκα βερίκοκα, τα αλείφετε με το μείγμα της μουστάρδας και τα απλώνετε, σε μία στρώση, γύρω και ανάμεσα από το κρέας. Περιχύνετε όλο το φαγητό με το μείγμα που έχει μείνει στο μπολ. Βυθίζετε το θερμόμετρο ψησίματος διαγωνίως στο κρέας, στο πιο χοντρό σημείο του. Τοποθετείτε το ταψί επάνω στη σχάρα, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στην πιο ψηλή θέση του φούρνου σας και σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από την πηγή θερμότητας. Ψήνετε το φαγητό στον ήδη ζεστό φούρνο, φροντίζοντας να γυρίσετε το κρέας, αρκετές φορές, έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία του φτάσει τους 65°C. Υπολογίζετε πως αυτό θα συμβεί σχεδόν στα 15 λεπτά, όταν «μαραθούν» και τα βερίκοκα. Μεταφέρετε το κρέας σε ξύλινη επιφάνεια κοπής, αλλά αφήνετε τα βερίκοκα στο ταψί για άλλα 5 λεπτά. Κόβετε το ψαρονέφρι, διαγωνίως, σε λεπτές φέτες πάχους 1-2 εκ. και τις τοποθετείτε συμμετρικά σε μια πιατέλα. Απλώνετε γύρω τους τα βερίκοκα και περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα που απέμεινε στο ταψί.

Tip

Θα χρειαστείτε ειδικό θερμόμετρο που ελέγχει τη θερμοκρασία του ψητού, το οποίο θα βρείτε σε καταστήματα που ειδικεύονται στα είδη κουζίνας ή σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ