Το περασμένο καλοκαίρι η Ντόρα Παϊσίδου-Καλλιτσάντση (φωτό) πέρασε πολλές ώρες δίπλα στο κύμα. Το βλέμμα της έπεφτε πάνω στη θάλασσα, στα σχήματα και στα χρώματα που δημιουργούνταν στην επιφάνειά της από τις σκιές, το ηλιοβασίλεμα, τα βράχια, τα δέντρα, τα φύκια. Και έτσι μαγεύτηκε και δεν σταμάτησε να βγάζει φωτογραφίες. Λάτρις της τέχνης, επιστρέφοντας στο σπίτι της, πήρε τα πινέλα της και αναπαρήγαγε με ελάχιστες παρεμβάσεις τα σχήματα και τα χρώματα που σχεδίαζε η ίδια η φύση μέσα από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Οι φίλοι της ενθουσιάστηκαν. Και αυτή θέλησε να προχωρήσει την ιδέα της ένα βήμα παραπέρα: αποφάσισε να τυπώσει τα σχέδια αυτά επάνω σε φίνα, κατά κύριο λόγο μεταξωτά, υφάσματα.
Τη συναντώ από κοντά. Μου δείχνει ένα κατακόκκινο μαντίλι. «Μα αυτό είναι ένα χρώμα που είδατε στη θάλασσα;» τη ρωτώ σχεδόν απορημένη. «Το ξέρω, είναι απίστευτο» απαντά χαμογελαστή. «Αλλά η θάλασσα δεν είναι μόνο μπλε, ξέρετε. Αυτό το κατακόκκινο χρώμα μπορείτε να το δείτε σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, πολύ λίγες στιγμές κατά τη διάρκεια της δύσης του ήλιου και πάντα μέσα από σκάφος μεσοπέλαγα».
Πολυσχιδής και με πλούσιο βιογραφικό, δεν περίμενε να ασχοληθεί και με το κομμάτι της μόδας. Σπούδασε φαρμακευτική, εργάστηκε στον τομέα της νευροφυσιολογίας, δούλεψε αργότερα πλάι σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και έτσι αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να ασχοληθεί με την εκπαίδευση, σπουδάζοντας νηπιαγωγός. Η αγάπη για το περιβάλλον, βέβαια, ήταν πάντα κυρίαρχη και έτσι άρχισε να αναπτύσσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Και αυτή η αγάπη συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των δημιουργιών Sea Through θα προσφέρονται σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας. Συγκεκριμένα, φέτος θα ενισχυθούν οι προσπάθειες του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.
Η σειρά ρούχων Sea Through αποτελείται από μακριά φορέματα, τουνίκ, μαντίλια, παρεό, παντελόνες, φούστες. Μάλιστα, πολλά από τα ρούχα συνοδεύονται από μια χειροποίητη καρφίτσα για να μεταμορφώνονται και να μπορούν να φορεθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Ηθελα να είναι «ευμετάβλητα», όπως και η ίδια η θάλασσα. Για δικά της σχέδια, άλλωστε, πρόκειται» σημειώνει η κυρία Παϊσίδου-Καλλιτσάντση. Οσο για το όνομα της εταιρείας, Sea Through, αυτό αποτελεί ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη see (βλέπω) και στη λέξη sea (θάλασσα). «Είναι το προσωπικό μου μότο. Να κοιτάμε κάτω από την επιφάνεια. Να αναζητούμε την ουσία. Η θάλασσα πάντα με συγκινεί. Ξέρετε κάτι; Η αναλογία αλατιού στο αίμα μας είναι η ίδια με την αναλογία αλατιού στη θάλασσα. Τα ψάρια δεν μπορούν να ζήσουν σε νερό, αλλά μπορούν να ζήσουν για μικρό διάστημα στο αίμα μας. Το είχε επισημάνει αυτό και ο Τζον Κένεντι σε έναν λόγο του. Και αυτή είναι η αιτία που νιώθουμε τόσο οικεία κοντά της, επειδή ακριβώς ξεκινήσαμε από αυτή».

Τα Sea Through πωλούνται στο Attica, Golden Hall και στο Collective (Πατριάρχου Ιωακείμ 14, Κολωνάκι), ενώ ταξιδεύουν στην Υδρα, στη Χαλκιδική (Sani Resort), στην Κρήτη (Minos Beach Art Hotel, Daios Cove Luxury Resort & Villas), στην Costa Navarino, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Grand Resort Lagonissi… και το ταξίδι συνεχίζεται (info@seathrough.gr).

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ