Ταξίδεψε στη Σίφνο, πήγε στη Νίσυρο, έδωσε ηχηρό «παρών» στην Αθήνα και τώρα ανηφόρισε προς Θεσσαλονίκη.

Η τέταρτη διοργάνωση (Vol. 4) της έκθεσης «It’s all, oh so souvenir to me!» φιλοξενείται στον χώρο τέχνης Ρώ (Ρωμανού 5, έως τις 10/07). Εβδομήντα έλληνες σχεδιαστές (product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists, κεραμίστες, graphic designers), 25 εκ των οποίων Θεσσαλονικείς, εξακολουθούν να απαντούν με ιδιαίτερη ευρηματικότητα και χιούμορ στο πάγιο ερώτημα «Πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν σουβενίρ;» δημιουργώντας αναμνηστικά δώρα που πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από το παραδοσιακό τσολιαδάκι, χωρίς ωστόσο να δείχνουν έλλειψη σεβασμού ή να προδίδουν την ιστορία του.

Εκτός από τα εκατοντάδες πλέον αντικείμενα των προηγούμενων ετών, στη φετινή διοργάνωση προστίθενται και νέες δημιουργίες. Για παράδειγμα, η πήλινη σειρά μπρελόκ «Αναμνηστικά από τον Αδη» από την ομάδα Leaven Lab ή η νέα πρόταση του οm* in a box, το «This is a web page!», ένα εκ πρώτης όψεως χειροποίητο κέντημα, στο οποίο, όμως, όταν το κοιτάς με τη βοήθεια του κινητού σου (χρειάζεται το QR Code Reader app), εμφανίζεται μια ιστοσελίδα με παραδοσιακές συνταγές για πίτες από την Ηπειρο. Η ομάδα Cream των Γιάννη Μαμουτζή και Χάρη Πανουσόπουλου μάς μεταφέρει στην Αθήνα του 3246 μ.Χ., όπου σε μια ανασκαφή θα «ανακαλυφθούν» θραύσματα πιάτου, θαμμένα 1.200 χρόνια νωρίτερα. Πρόκειται στην ουσία για πιάτα προερχόμενα από μία μεγαλύτερη πιατέλα, τα οποία προσομοιάζουν σε αρχαιολογικά ευρήματα που είναι σπασμένα σε διάφορα σχήματα και αυτονομούνται πατώντας σε τρία ποδαράκια.
Δεδομένης της φιλοξενίας της στη συμπρωτεύουσα, η έκθεση εμπλουτίζεται με δημιουργίες που επηρεάζονται ή και εμπνέονται από την πόλη και την Ιστορία της. Οπως η κρεμάστρα hang on SALONIKA από τους The Three Dots, με σχέδιό της την κορυφογραμμή των ιστορικών μνημείων της πόλης, τον μαυροπίνακα εμπνευσμένο από τον Λευκό Πύργο ή τα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια δρόμου «τζαμί» και «μπέδα» που παίζονταν κάποτε στις αλάνες και στα πάρκα, αμφότερα δημιουργίες της Trouve mon Bouton, αλλά και τα οικολογικά σημειωματάρια «Greek Fruit & Veg Notebooks» από τους TILT! με εξώφυλλα από συσκευασίες ελληνικών εταιρειών γεωργικής παραγωγής. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο τέχνης Ρώ, εκτός από τις νέες προτάσεις θα παρουσιαστούν και θα πωλούνται αντικείμενα που σφυρηλάτησαν και καθόρισαν το ύφος και την ταυτότητα της πλατφόρμας «It’s all, oh so souvenir to me!» από το καλοκαίρι του 2013 έως σήμερα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα συνεχίσει να ταξιδεύει, καθώς θα κατηφορίσει στην Αθήνα για να φιλοξενηθεί στον χώρο του Concierge Athens Café στου Ψυρρή (Αγίας Θέκλας 8).
Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι 11% design, Busy Bee, Costas Bissas, Natasha Chatziangeli, Xenia Deimezi, Spyros Drakos, Euaggelia, Evol Eyes, Georgia P, Go Greek, It’s all Greek on me, Jazzt Design, Καπάνι Graphix, Yiannis Karlopoulos, Danai Kehaya, Kizis Studiο, Less is More, Lilly’s Papillon, Love Greek Design, Natasa Malea, Meet the Cat, Me Too, Mydesign Mylonadis, Eleni Nastou, Neo Grec, Paraphernalia, Parissis Panos, Πριγκιπώ, Psarokokalo, Rdesign by Ritsa Anastasiadou.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ