Δύο εκ πρώτης όψεως διαφορετικά πράγματα δείχνουν να σχετίζονται άμεσα σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 115.000 εθελόντριες αποδείχτηκε ότι οι συστηματικές ημικρανικές κρίσεις σχετίζονται με αύξηση κατά 50% του κινδύνου εκδηλώσεως σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος και γι’ αυτό οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτές πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε καρδιολογικό τσεκάπ. Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου η οποία εντοπίζεται συχνά, αλλά όχι πάντα, στο μισό μέρος του κεφαλιού και διαρκεί ώρες ή και ημέρες. Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός, που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Πολλές φορές, προτού αρχίσει η ημικρανία, υπάρχουν κάποια αισθητικά συμπτώματα, όπως λάμψεις, φωτάκια ή μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και αρχίζει στην εφηβική και νεανική ηλικία. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 12%-28% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή ημικρανία. Παλαιότερα είχε συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οταν ξεκίνησε η μελέτη του Χάρβαρντ, μία στις έξι εθελόντριες ανέφερε πως είχε ημικρανίες και καμία δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που έπασχαν από ημικρανία είχαν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί έμφραγμα, 62% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο και 37% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως ημικρανία.
Παρότι οι γυναίκες με ημικρανίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν περιττά κιλά και αυξημένη πίεση και χοληστερόλη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά δεν είναι οι μοναδικές πιθανές αιτίες της συσχέτισης που παρατήρησαν. Θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να αποτελούν οι ημικρανίες απόρροια ενός γενικευμένου αγγειακού προβλήματος, το οποίο αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν γνωρίζουν, όμως, εάν η θεραπεία για τις ημικρανίες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Γενική καθαριότητα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ μας ενθαρρύνουν να πιάσουμε τη σκούπα και τη σφουγγαρίστρα αν θέλουμε να δούμε καλό στην υγεία μας. Σύμφωνα με το πόρισμα σχετικής μελέτης, το να ασχολείται κανείς με την καθαριότητα του σπιτιού είναι σημαντικότερο για την ψυχική και σωματική υγεία από ό,τι άλλοι παράγοντες, όπως η περιοχή όπου ζει κανείς ή το εισόδημά του. Τα οφέλη από τις δουλειές του σπιτιού προκύπτουν από τη σωματική άσκηση που συνοδεύει τη λάτρα, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει και την ψυχική υγεία. Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 65 έως 94 ετών, τα οποία αντιμετώπιζαν τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, καθώς επίσης και κινητικές δυσκολίες. Οι οικιακές εργασίες τούς διατήρησαν σε κίνηση, ενώ θεραπευτική δράση είχε και το καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον.

ΦΑΓΗΤΟ
Βλέπε τι τρως

Ο χαμηλός φωτισμός των εστιατορίων σχετίζεται με τον αργό ρυθμό μάσησης της τροφής και την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων, αλλά μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα υποστηρίζει ότι ο καλοφωτισμένος χώρος ευνοεί εκείνες τις επιλογές από το μενού που έχουν λιγότερες θερμίδες και είναι πιο υγιεινές, όπως ψητά ψάρια, λαχανικά ή λευκό κρέας. Οι επιστήμονες συστήνουν να απολαμβάνουμε μεν την ατμόσφαιρα του χαμηλού φωτισμού, αλλά να κάνουμε καλύτερες επιλογές από τον κατάλογο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ