Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν κάποιος είναι παχύσαρκος, λιποβαρής, υπέρβαρος ή έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος θεωρείται πως αποτελεί ένα καλό εργαλείο για τους επαγγελματίες της υγείας. Οι νέες μελέτες καταρρίπτουν αυτή τη βεβαιότητα. Καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» ισχυρίζονται ότι ο ΔΜΣ δεν αποτελεί καλό δείκτη της υγείας, διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη σύσταση του σώματος. Ετσι, όσοι διαθέτουν πολύ σωματικό λίπος, ανεξάρτητα από τα κιλά τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενώ, αντίθετα, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 49.476 γυναίκες, μέσης ηλικίας 63,5 ετών, και 4.944 άνδρες, μέσης ηλικίας 65,5 ετών, που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας. Η εξέταση αυτή έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επιτρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσοστό λίπους στο σώμα. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κάθε αιτία μέσα στα επόμενα τέσσερα έως επτά χρόνια.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως η παχυσαρκία δεν μπορεί να αξιολογηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο το σωματικό βάρος, αλλά πρέπει να συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες. Οταν κάποιος έχει πολύ σωματικό λίπος εξαιτίας του τρόπου ζωής του (π.χ. πολλές ώρες εργασίας σε γραφείο και ελλιπής άσκηση), κινδυνεύει περισσότερο να αρρωστήσει βαριά απ’ όσο κάποιος που έχει περισσότερη μυϊκή μάζα διότι όλη την ημέρα βρίσκεται σε σωματική δραστηριότητα. Ειδικά στους ηλικιωμένους, ο χαμηλός ΔΜΣ συχνά δείχνει εκφύλιση του μυϊκού ιστού, κάτι που είναι ανησυχητικό. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι δεν αρκεί να ζυγίζεται κανείς, αλλά πρέπει να μετρά την περίμετρο της μέσης του. Σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ, αν είναι πάνω από 89 εκατοστά στις γυναίκες και πάνω από 102 στους άνδρες, σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία και πρέπει να μειωθεί.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Με τη βοήθεια του Θεού

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν τα στοιχεία περίπου 74.500 γυναικών – κυρίως καθολικών και διαμαρτυρόμενων -, τα οποία κάλυπταν μια περίοδο 16 ετών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες πήγαιναν στην εκκλησία μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 26% μειωμένο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 16 έτη, ενώ για όσες πήγαιναν πιο σπάνια ο κίνδυνος ήταν 13% μικρότερος σε σχέση με όσες δεν πατούσαν καθόλου το πόδι τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα οφέλη πηγάζουν από την αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης και την ανάπτυξη μιας ελπιδοφόρας οπτικής για τη ζωή.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Ποια πί εση;

Πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνες έχουν υπέρταση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου ΕΜΕΝΟ (2015). Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το 1/3 του πληθυσμού έχει υπέρταση, το 40% είναι δυστυχώς αδιάγνωστο και μόνο ένα 20% την έχει ρυθμίσει επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, το 50% των ηλικιωμένων είναι υπερτασικοί, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστων υπερτασικών αφορούν νεότερα σε ηλικία άτομα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ