Η Adele είναι η πιο µεγάλη σταρ που µας έχει προσφέρει η ποπ µουσική εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο την προηγούµενη χρονιά κέρδισε τέσσερα Brit Awards, ανακηρύχθηκε τραγουδοποιός της χρονιάς και απέσπασε πέντε βραβεία Billboard. Μέχρι στιγµής έχει πουλήσει σχεδόν 60 εκατοµµύρια άλµπουµ (έχει µόλις τρεις δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό της), ενώ η εµπορική αξία της έχει υπολογιστεί περί τα 112 εκατοµµύρια ευρώ. Πλέον, η Adele αποκτά και ένα συµβόλαιο αντάξιο των τόσων περγαµηνών. Πρόκειται για ένα συµβόλαιο ύψους 118 εκατοµµυρίων ευρώ και έχει µεγαλύτερη ονοµαστική αξία από οποιοδήποτε δισκογραφικό συµβόλαιο έχει συνάψει ποτέ βρετανός καλλιτέχνης.
Το συμβόλαιο υπογράφηκε υπό άκρα μυστικότητα με την πολυεθνική Sony, η οποία θα εμπορεύεται πλέον τη μουσική της Adele. Κάπως έτσι, η Adele αποχωρεί από την ανεξάρτητη XL Recordings, στο δυναμικό της οποίας ανήκε έως σήμερα.
Ομως, πέρα από τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του προσώπου για την επιτυχία του, είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που διαβάζουμε για χρυσό συμβόλαιο καλλιτέχνη με δισκογραφική εταιρεία. Εδώ και περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, η δισκογραφία μετασχηματίζεται και συρρικνώνεται δραματικά. Με την είσοδο των νέων τεχνολογιών, την εύκολη διαδικτυακή πειρατεία, το επιχειρηματικό μοντέλο πίσω από τη διάθεση της μουσικής έπρεπε να αλλάξει. Το νέο χρυσό συμβόλαιο που μόλις υπογράφηκε μαρτυρά ότι το πράγμα πλέον ισορρόπησε. Η μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει και οι πολύ επιτυχημένοι καλλιτέχνες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα συνεχίσουν να γίνονται ζάπλουτοι και να παράγουν μύθους. Hello from the other side.
Ο.Π.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ