Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Παίζουν ρόλο η μόρφωση, το περιβάλλον, ο τόπος που γεννηθήκαμε, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και πολλά ακόμη. Σε αυτά προστέθηκαν τελευταία το ύψος και το βάρος. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εξετερ στη Βρετανία και των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ) την ανάλυση μελέτης στην οποία πήραν μέρος 120.000 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 70 ετών. Εν συντομία, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ψηλοί άνδρες και οι λεπτές γυναίκες κερδίζουν περισσότερα. Συγκεκριμένα, αν ένας άνδρας είναι επτά εκατοστά πιο κοντός από έναν άλλον άνδρα, τότε κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 1.500 στερλίνες (σχεδόν 2.000 ευρώ) χαμηλότερο. Αν μια γυναίκα έχει βάρος έξι κιλά περισσότερο από μια άλλη του ίδιου ύψους, τότε το ετήσιο εισόδημά της είναι κατά 1.500 στερλίνες (2.000 ευρώ) μικρότερο. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος ήταν συνέπειες της κακής διατροφής και των συνθηκών διαβίωσης εξαιτίας του χαμηλού εισοδήματος.

Η σχέση, όμως, είναι αμφίδρομη. Το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο εισόδημα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ασφαλώς αυτό δεν ισχύει για κάθε κοντό άνδρα και για κάθε γυναίκα με μεγαλύτερο βάρος, εφόσον αρκετοί είναι πετυχημένοι οικονομικά, όμως πρόκειται για μια γενική τάση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οπως είπαν, το γιατί συμβαίνει αυτό αποτελεί ένα ανοιχτό ερώτημα με πολλές πιθανές απαντήσεις, ιδίως σε μια κοινωνία που αποδίδει υπερβολική αξία στην «εικόνα»: προκατάληψη των εργοδοτών, ευρύτερες κοινωνικές διακρίσεις, μειωμένη αυτοεκτίμηση ή και κατάθλιψη του ίδιου του ατόμου. Παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλώριδας είχε δείξει ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν ωραία εμφάνιση έχουν τάση να σκέφτονται ότι αξίζουν περισσότερο και ότι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ή ικανότητες. Το γεγονός αυτό οδηγούσε σε περισσότερα χρήματα και λιγότερο οικονομικό στρες.

ΑΣΚΗΣΗ
Γυμναστική στην πόλη

Πολλοί διστάζουν να τρέξουν ή να κάνουν ποδήλατο μέσα στην πόλη επειδή φοβούνται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιβαρύνει την υγεία τους. Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να καταλαγιάσει τις ανησυχίες μας. Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο γίνεται αρνητικό (δηλαδή τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά) για κάποιον που ζει σε μια πόλη με μέση ατμοσφαιρική ρύπανση μόνο αν κάνει ποδήλατο πάνω από επτά ώρες την ημέρα ή περπατά πάνω από δεκαέξι ώρες. Δηλαδή, ακόμη και αν μέσα στην πόλη ο αέρας δεν είναι καθαρός, πάλι έχει νόημα κανείς να περπατά ή να κάνει ποδήλατο, διότι τελικά θα ωφεληθεί.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ