Ο αρακάς είναι ενδεχομένως ένα από τα πιο παρεξηγημένα λαχανικά. Ισως γιατί εκτός από τη «λαδερή» εκδοχή του, με ντομάτα και άνηθο, και τον ρόλο του «μαϊντανού» που του επιφυλάσσουμε στην κουζίνα μας, προσθέτοντάς τον σε όποιο φαγητό μας χρειάζεται πράσινο χρώμα ή χρησιμοποιώντας τον ως διακοσμητική γαρνιτούρα συχνά και σε αταίριαστους συνδυασμούς, ουδέποτε προσπαθήσαμε να αναδείξουμε σωστά την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Δεν τονίσαμε τη γλυκιά του γεύση, δεν προβάλαμε τον αμυλώδη χαρακτήρα του ή τη φυτική του διάσταση. Ακόμη και σε συνταγές όπου ο αρακάς θα μπορούσε να είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, συνήθως για την ευκολία μας προτιμάμε να τον «αναστήσουμε» από την κατάψυξη, θεωρώντας πως είναι κόπος να ανοίξουμε τα λουβιά του φυτού –πίσον το ήμερον –για να απελευθερώσουμε τις πράσινες πέρλες του και να χαρούμε τα φρέσκα μπιζέλια στην εποχή τους, ως τους κατεξοχήν εκφραστές της γεύσης της άνοιξης.
Με μια λογική ανάδειξης αυτής της ευχάριστης γλυκιάς γεύσης επέλεξα να τον χρησιμοποιήσω σε αυτές τις δύο συνταγές, αποφεύγοντας μάλιστα να προσθέσω μπαχαρικά ή μυριστικά, όπως συνηθίζω, για να αφήσω τη βοτανικότητά του να κυριαρχήσει.

Τάρτα με μπιζέλια

Υλικά για 1 μέτρια ταρτιέρα

  • 100 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
  • 1-2 κ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 150 γρ. φρέσκο αρακά, καθαρισμένο
  • 2 κρόκοι αβγού και 1 ολόκληρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 500 ml γάλα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αλείφετε μια μέτρια ταρτιέρα με βούτυρο, την πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και ρίχνετε πάνω τον αρακά. Χτυπάτε τα αβγά με το αλεύρι και προσθέτετε σιγά σιγά την κεφαλογραβιέρα, το βούτυρο, λιωμένο, και το γάλα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τον αρακά. Βάζετε την ταρτιέρα σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο και αφήνετε το μείγμα να ψηθεί για 30-40 λεπτά. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή.

Tip

Αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό στο μείγμα.

Χούμους με φρέσκο αρακά

Υλικά για 1 μπολάκι

  • 500 γρ. φρέσκο αρακά, καθαρισμένο
  • 5 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κ. σούπας ταχίνι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κ. καφέ ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

Εκτέλεση

Βάζετε τον αρακά στο μπλέντερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, ελαφρά αραιωμένο με λίγο από τον χυμό των λεμονιών, τον υπόλοιπο χυμό και το ξύσμα και πολτοποιείτε. Ελέγχετε το μείγμα και αν σας φανεί πικρό, προσθέτετε ταχίνι, αν είναι πηχτό, προσθέτετε ελαιόλαδο, ενώ εάν σας φανεί άγευστο, προσθέτετε χυμό λεμονιού. Σερβίρετε με ψητές πιτούλες ή παξιμαδάκια.

Tip

Η δοσολογία των υλικών είναι κατά προσέγγιση, γιατί θα χρειαστεί να προσθέσετε υγρά ή αρακά ανάλογα με την επιθυμητή πυκνότητα, δοκιμάζοντας αρκετές φορές το αποτέλεσμα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ