Με τον χορό εκφραζόμαστε, διασκεδάζουμε, επικοινωνούμε, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε και την υγεία μας, αφού, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες και προετοιμάζει το μυαλό μας για μάθηση, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, τον κίνδυνο προσβολής από οστεοπόρωση, το στρες και την κατάθλιψη και θεωρείται ασπίδα απέναντι στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου. Ο χορός, όμως, έχει τη δύναμη να μειώσει και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία ανέλυσαν τα στοιχεία περίπου 48.400 ανθρώπων, άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα στην αρχή της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Preventive Medicine», έδειξαν πως όσοι χόρευαν και όσοι περπατούσαν συστηματικά είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω καρδιοπάθειας. Εκείνοι που χόρευαν είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερες χρόνιες ασθένειες και γενικότερα ασκούνταν σωματικά περισσότερο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως η προστατευτική επίδραση του χορού στην καρδιά εμφανίζεται σε όσους και όσες ασχολούνται, τουλάχιστον σε μέτριο βαθμό, με το… σπορ, αλλά όχι όταν η ενασχόλησή τους είναι μόνο περιστασιακή. Συμβουλεύουν, επίσης, όσους βαριούνται το περπάτημα να δοκιμάσουν οπωσδήποτε τον χορό και σημειώνουν πως όσο πιο γρήγορο ρυθμό έχει ο χορός που επιλέγει κάποιος, τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος για την καρδιά, καθώς και για την ψυχική διάθεση.
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημοσίευσαν στο περιοδικό «European Journal of Cardiovascular Nursing» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας τα αποτελέσματα μελέτης που βασίστηκε σε 40 άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ασκηθεί καθόλου το προηγούμενο έτος. Ορισμένοι παρακολούθησαν ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χορών, ενώ οι υπόλοιποι διατήρησαν τον συνηθισμένο καθιστικό τρόπο ζωής. Διαπιστώθηκε ότι, έπειτα από τρεις μήνες, όσοι είχαν ασχοληθεί με παραδοσιακούς χορούς πηδούσαν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, ενώ η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%, σε σχέση με την έναρξη της έρευνας. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα φυσιολογικά οφέλη των ελληνικών χορών θα μπορούσαν να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή τους, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες ευκολότερα.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Με μέτρο
Το ιδανικό ωράριο εργασίας για τους μεσήλικους εργαζομένους που θέλουν να διατηρούν το μυαλό τους σε καλή κατάσταση χωρίς να το εξαντλούν είναι τρία οκτάωρα την εβδομάδα. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αυστραλοί επιστήμονες ανέλυσαν τα ωράρια εργασίας και τις επιδόσεις σε τεστ εγκεφαλικών δεξιοτήτων για 3.000 άνδρες και 3.500 γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πολλή δουλειά μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι για τον εγκέφαλο, διότι από τη μία διεγείρει τη δραστηριότητά του, αλλά από την άλλη προκαλεί κόπωση και στρες που τον βλάπτουν.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στη συντήρηση

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Δανία ανακάλυψαν ότι προκειμένου ο οργανισμός μας να τροποποιήσει κατάλληλα το χημικό προφίλ του και να ασκηθεί ώστε να αποδέχεται ως φυσιολογικό το νέο σωματικό μας βάρος έπειτα από δίαιτα απώλειας κιλών, πρέπει όταν φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος να ακολουθήσουμε επί έναν χρόνο πρόγραμμα συντήρησης.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ