Αν κάποιος μιλούσε για έναν τόπο τον οποίο μέσα σε λίγους μόλις μήνες επισκέφθηκαν ο Πάπας, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η Αντζελίνα Τζολί, ο performer Αϊ Γουεϊγουέι, η Σούζαν Σάραντον και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, δύο θα ήταν τα ενδεχόμενα: ο τόπος θα ήταν είτε πανέμορφος προορισμός του τζετ σετ είτε πεδίο φιλανθρωπίας. Για ένα ελληνικό νησί, σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Ελλάδα λίγων χρόνων πριν, το τελευταίο θα ήταν απίθανο. Κι όμως, την περασμένη Δευτέρα εικόνες της βασίλισσας Ράνιας να επισκέπτεται τους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στο κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου έκαναν τον γύρο του κόσμου.


Η Σούζαν Σάραντον και ο Πάπας επισκέφθηκαν τη Λέσβο μέσα σε λίγους μήνες.

Είναι θαυμάσιο πράγμα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και δη της παγκόσμιας, για ένα ανθρώπινο δράμα που συμβαίνει στο κατώφλι μας. Δίνει μια άλλη –σίγουρα πιο φωτογενή –διάσταση στον ωκεανό της θλίψης που άλλοτε ήταν ζητούμενο να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι τόσο απαραίτητο όσο και μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Πολλές φορές δε καταλήγει σε ευρύτερες πρωτοβουλίες που, αν και όχι κεντρικά σχεδιασμένες, ίσως είναι καλοδεχούμενες.


Είναι, όμως, λύση σε οποιοδήποτε δράμα το να γίνει η Λέσβος ένα μόνιμο theme park με διασημότητες και χαροκαμένους πρόσφυγες; Θα σιγήσουν έτσι τα όπλα στη Μέση Ανατολή; Θα πειστεί η Τουρκία να τηρήσει μια μετριότατη συμφωνία; Θα γίνει καλύτερη η ζωή των προσφύγων με πυροτεχνήματα αλληλεγγύης; Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Ελλήνων με «πατ πατ» στην πλάτη από χέρια διασήμων; Η αληθινή λύση είναι ακόμη μακριά. Οπότε, ας ελπίσουμε ότι η τόση χρυσόσκονη δεν χρησιμεύει στο να κρύψει ένα «failed state».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ