Δεδομένου πως οι αλλαγές στο περιβάλλον της Υγείας είναι συνεχείς, η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο Σύστημα Υγείας προϋποθέτει τη σαφή γνώση των δικαιωμάτων τους. Με το σκεπτικό αυτό, η Novartis Hellas, σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ), σχεδίασε και υλοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης «Δικαίωμα στην Υγεία». Στόχος της εκστρατείας είναι η δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» με τα δικαιώματα των ασθενών στη χώρα μας, ο οποίος θα διαμορφώνεται συνεχώς, παρέχοντας ταυτόχρονα πληροφόρηση γύρω από θέματα που απασχολούν τους ασθενείς αναφορικά με το Σύστημα Υγείας.
Η εκστρατεία υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα επικοινωνίας, µε καταχωρίσεις στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ραδιοφωνικά σποτ, έναν διαδικτυακό κόµβο (www.dikaiomastinygeia.gr) όπου οι ασθενείς µπορούν να βρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους, ώστε να αποφεύγουν τυχόν δυσκολίες πρόσβασης στις διάφορες δοµές του συστήµατος, αρθρογραφία και συνεντεύξεις.
Σχετικά µε την εκστρατεία αυτή, ο Γρηγόρης Κουράκλης, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, δήλωσε ότι η ανάγκη κάθε ασθενούς για πρόσβαση στο Σύστηµα Υγείας είναι επιτακτική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονοµικής κρίσης και της ανεργίας. Μπορεί το κόστος των υπηρεσιών Υγείας, µε την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και καινούργιων, δαπανηρών θεραπειών, να απειλεί τις εύθραυστες οικονοµίες των κρατών, το γεγονός, όµως, αυτό δεν αναιρεί το δικαίωµα του κάθε ασθενούς για πρόσβαση στο Σύστηµα Υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών συµµετέχει ενεργά στην ενηµέρωση του πολίτη για τα δικαιώµατά του στην Υγεία.

Η Φωτεινή Μπαµπανάρα, επικεφαλής του Τµήµατος Επικοινωνίας & Συλλόγων Ασθενών της Novartis Hellas, ανέφερε πως η εκστρατεία «Δικαίωµα στην Υγεία» αποτελεί ένα βήµα συνεχούς και ειλικρινούς διαλόγου µε όλους τους ασθενείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα καλλιεργηθεί µια νέα, διαφορετική κουλτούρα, η οποία θα ενισχύσει τη γνώση των ασθενών για τα δικαιώµατα και την πρόσβασή τους στην Υγεία.

ΑΠΟΔΟΣΗ
Πρωινή έγερση
Πρόσφατη αμερικανική έρευνα δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα έχει το δικό του ρολόι και είναι μάταιο να προσπαθούμε να το συγχρονίζουμε με τις ώρες δουλειάς. Το σώμα του ανθρώπου που ξυπνά χαράματα υποφέρει από συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά τα οποία βιώνει κάποιος κατά τη διάρκεια του τζετ λαγκ και είναι σαν να βρίσκεται διαρκώς σε λάθος ζώνη ώρας. Η αφύπνιση νωρίτερα από τις ώρες που το σώμα χρειάζεται για να ξεκουραστεί δημιουργεί ένα χρέος ύπνου στα εγκεφαλικά κύτταρα, το οποίο διαρκώς συσσωρεύεται. Ο νυσταγμένος, με μόνιμο αίσθημα κόπωσης, εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι όσο αποδοτικός θα ήθελε, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι και ευτυχισμένος. Το ιδανικό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι να πιάνει δουλειά μετά τις 10 το πρωί.

ΣΤΡΕΣ
Συναυλίες ηρεμίας

Βρετανοί επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό «Public Health» έρευνα στο πλαίσιο της οποίας μελέτησαν εθελοντές που παρακολούθησαν δύο συναυλίες κλασικής μουσικής. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μία ώρα παρακολούθησης ήταν αρκετή για να μειώσει αισθητά τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό τους. Η κορτιζόλη παράγεται στο σώμα είτε λόγω σωματικού είτε ψυχολογικού στρες. Σε μικρές ποσότητες, έχει θετική επίδραση (π.χ. αυξάνει την εγρήγορση και την ευεξία), αλλά όταν η αύξησή της είναι χρόνια, επιβαρύνει την υγεία (καρδιοπάθειες, διαβήτης, υπέρταση κ.ά.). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανταποκρίθηκαν θετικά στις μελωδίες, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους και του πόσο εξοικειωμένοι ήταν με το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ