«Η ντροπή κολλάει επάνω σου σαν πίσσα». Με αυτή τη φράση αντί τίτλου δηµοσιεύθηκε προ ηµερών η συνέντευξη της Μόνικα Λιουίνσκι στην εφηµερίδα «The Guardian». Δεκαοκτώ χρόνια νωρίτερα, η τότε 24χρονη Λιουίνσκι είχε βρεθεί στο επίκεντρο µιας πολιτικής καταιγίδας. Η «ανάρµοστη» σχέση της µε τον Μπιλ Κλίντον, όταν εκείνη εργαζόταν ως µαθητευόµενη στον Λευκό Οίκο, και οι πιπεράτες λεπτοµέρειες των συνευρέσεών τους στο Οβάλ Γραφείο κόστισαν πολύ στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ και, βεβαίως, έκαναν τον γύρο του κόσµου.
Σήμερα, η 42χρονη Λιουίνσκι παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη περίοδος κόστισε και στην ίδια. Σημάδεψε καθοριστικά την ψυχολογία της και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο. «Οι ψυχολόγοι μιλούν για το πάγωμα ως αντίδραση απέναντι σε ένα τραύμα. Εγώ μάλλον φοβόμουν περισσότερο τον πόνο που φανταζόμουν ότι θα μου προκαλέσει το να είμαι εντελώς «παρίας» για το υπόλοιπο της ζωής μου, παρά τον πόνο που αισθανόμουν εκείνη την περίοδο» περιγράφει στη βρετανική εφημερίδα. Ακόμη και τώρα, η υπόθεση αυτή ρίχνει τη σκιά της στα φεμινιστικά διαπιστευτήρια της Χίλαρι Κλίντον, της διεκδικήτριας του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η οποία τότε επέλεξε να μη χωρίσει με τον σύζυγό της Μπιλ.
Η Λιουίνσκι, ηθελημένα ή άθελά της, έγινε η σημαία μιας «εκστρατείας ηθικής» υπερσυντηρητικών κύκλων. Και βεβαίως, από μόνη της η δημοσιότητα που απέσπασε μέσα σε μια νύχτα θα μπορούσε να καταστρέψει έναν 24χρονο, ακόμη και αν δεν είχε αρνητικό πρόσημο. Εκτοτε πέρασε λίγα χρόνια περιφερόμενη σε ριάλιτι σόου στην αμερικανική τηλεόραση, ώσπου το 2005 αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο και να σπουδάσει Κοινωνική Ψυχολογία στη London School of Economics. Μακριά από το Μπέβερλι Χιλς, όπου μεγάλωσε, η Λιουίνσκι έγινε ένας «άλλος άνθρωπος». Σήμερα, αν και ακόμη αισθάνεται ανασφαλής και δακτυλοδεικτούμενη καθώς περπατάει στον δρόμο, έχει ξεκινήσει καμπάνια κατά του διαδικτυακού bullying. Η περυσινή ομιλία της στο πλαίσιο των ημερίδων TED διδάσκεται σε πολλά αμερικανικά σχολεία.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ